Движението през „Витиня“ вече е нормално

09:34, 09 окт 15 25 343 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Движението по автомагистрала „Хемус“ през тунела „Витиня“ в петък сутринта вече е нормално, съобщи Агенция „Пътна инфраструктура“. 

До малките часове на нощта срещу петък пътят бе разчистван от отломките и смачканите превозни средства във верижната катастрофа с над 50 автомобила и камиона в тунела в четвъртък. При нея загинаха трима души, а 10 пострадаха тежко и бяха приети за лечение в столичните болници „Пирогов“, „Св. Анна“ и „Софиямед“. Ранените са без опасност за живота. 

Междувременно, Софийската окръжна прокуратура е започнала досъдебно производство срещу неизвестен извършител във връзка с катастрофата. 

В четвъртък, няколко часа след инцидента, Главният комисар на МВР Георги Костов   коментира, че вероятната причина за инцидента е шофиране с несъобразена скорост и неспазване на дистанция. 

Според полицията, катастрофата е причинена от ТИР, който се е движел с висока скорост и се е ударил в микробус пред него. При сблъсъка камионът се е завъртял напряко на платното, а поради лошите атмосферни условия и хлъзгавия от дъжда път, в него са се ударили още автомобили.

Това, което видяхме в тунела "Витиня", е пренебрегване на елементарни правила за движение по пътя, коментира пред БНР в петък Алекси Стратиев, бивш директор на "Пътна полиция".

"В такъв тунел, който е доста дълъг, мръсотията, която се натрупва при неговата експлоатация, при овлажняване действително създава една много неприятна ситуация - намалява сцеплението на пътя. Според мен това е една обективна причина, че автомобилите са имали проблем със спирането", обясни Алекси Стратиев.

Според него трябва да се сложи автоматизирана система, която при задръствания или при спиране на движението в тунела да сигнализира на входа да не влизат други превозни средства.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама