Варненският куклен театър с пореден приз от международен фестивал

09:28, 09 окт 15 / Култура 25 317 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Международното жури на фестивала на детските театри в Баня Лука отсъди актьорска награда за Красимир Добрев за ролята на сърдития чичко в спектакъла "Малки вълшебници”. Впечатляващата игра на актьорския състав от Варненския куклен театър не за първи път печели овациите на публика и жури.

Тазгодишното издание на фестивала, което се проведе от 3 до 7 октомври, събра на едно място повече от 200 участници от 13 театри от Сръбска, Хърватска, Словения, Турция, Аржентина, Полша, България, Словакия, Германия, Босна и Херцеговина.  Артпроявата се организира от Детския театър на Република Сръбска, със съдействието на Министерството на образованието и културата и Градската Управа на Баня Лука. Заради широкия обхват на артистичните дейности и високото професионално ниво, фестивалът се счита за един от най-значимите фестивали на Балканите, а също и в Европа.

България бе представена от Държавен куклен театър – Варна със спектакъла  ”Малки вълшебници”, режисьор Вера Стойкова, сценография Свила Величкова, музика – Христо Намлиев и актьорски състав: Красимир Добрев, Евгения Василева, Веселина Калчева, Боян Стоянов. От премиерата си през 2013 год. спектакълът вече е участвал в 14 Международни театрални фестивали, проведени в различни градове на Тайван, Корея, Италия, Турция, България, Полша, като е бил отличен с осем колективни и индивидуални награди.

Пътуването на трупата бе осъществено с финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура” по програма "Мобилност” 2015 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама