Второкласници гостуват на Централна поща в Пловдив

09:03, 09 окт 15 25 377 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Второкласници от пловдивското СОУ "Патриарх Евтимий" ще гостуват на служителите в Централна поща днес от 10 часа по повод Световния ден на пощата.

Децата ще прочетат написани от тях писма и ще проследят "Пътя на писмото" и ще се запознаят с дейностите в пощенската станция.

На 9 октомври 1874 г. в Берн е подписан договор за създаване на Всеобщ пощенски съюз, припомнят от "Български пощи". Именно този ден целият свят празнува като Световен ден на пощите. Броят на страните - членки на съюза, се увеличава толкова бързо през следващите три години, че името му е променено на Всемирен пощенски съюз (ВПС) през 1878 г. През 1947 г. ВПС получава статут на специализирана междуправителствена организация на ООН.

България става пълноправен член на Всемирния пощенски съюз на 1 юли 1879 г. През 1880 г. Княжеството получава първата покана за конференция в Париж и това е началото на официалните международни контакти на българските пощи.

Международната седмица на писмото се отбелязва с решение на 14-ия конгрес на Всемирния пощенски съюз в Отава, Канада (1957 г.), през календарната седмица, която включва датата 9 октомври - Световен ден на пощите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама