Цветан Василев: Пеевски избра Цацаров

08:32, 09 окт 15 25 845 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Не мога да кажа, дали съм виждал Пеевски и Цацаров заедно, но знам, че  е така. Пеевски има много голяма роля за избора на Цацаров. Това каза в ефира на ТВ7 банкерът Цветан Василев.

Той допълни, че първоначалният кандидат на Делян Певски за главен прокурор бил Бойко Найденов. В последствие обаче Пеевски намерил общ език с "другия лагер, който подкрепял; друг кандидат за главен прокурор. Така се избира и Цацров. По думите на Василев "за това Цацаров се отблагодарява на Делян Пеевски".

"Делян Пеевски не един етап е бил едно необходимо зло за мен. Защото така или иначе в бизнеса има обстоятелства, с които човек трябва да се съобразява. Пеевски е компенсирал до голяма степен определени недостатъци на системата, която аз съм изграждал. Пеевски може да е необразован, но не е неук. Той има своите качества, и съм се заблудил, че като човек, на когото аз съм помогнал да се развие, той трябва да ме уважава, но това е голяма заблуда", каза още Василев.

Той допълни, че бащите на Пеевски са много и самият той е един от тях. "Като се започне през негово величество, Доган, Борисов, аз", обясни той. По думите му „този сплотен екип от бащици“ е дал въможност на Пеевски да се възползва.

Банкерът обясни още, че Делян Пеевскки разполага със сериозна база данни от компромати. „Предполагам, че и те имат, но той ги държи по някакъв начин. Аз също бях използван. Мен ме използваха като ракета носител в това цялото задкулисие. Мислех, че ще намеря подкрепа в обществото, но не намерих“, посочи Василев.

Бизнесменът посочи, че „съмнително обвиненията към Орешарски заглъхнаха“ и напоследък се търсели други решения, които да обосноват неговата вина.

"Може и да е тройна играта, защото обвиненията към Орешараски заглъхнаха. Ето например- поръчаха се поръчковите доклади на одитиращите, благодарение на които затвори банката“, каза той и добави, че изчезналите пари от КТБ се търсят там, където не са.

„Тези пари трябва да се търсят в онези активи, за които говоря“, посочи Василев.

Банкерът коментира и падението на БСП на последните избори. Той заяви, че Сергей Станишев е загубил изборите, защото е позволил на Пеевски „да се разпорежда в държавата безотговорно“.

„Въпреки, че се говореше, че това е моето правителство (бел.ред. кабинетът Орешрски), то е беше моето.То беше моят гробокопач. Станишев беше много разочарован да разбере, че през цялото време Пеевски го е заблуждавал. Че зад гърба му е кроял други планове.За това Станишев не намери сили, да се бори“, каза Цветан Василев.

Той разказа, че след като е загубил изборите бившият лидер на левицата Сергей Станишев е разбрал неща,които не е подозирал.

„Разбра, че всички обществени търгове, които са печелени с моето име напред, всъщност са били фирми на Пеевски. Тогава Станишев играеше ролята на наивник. И беше готов, но само на думи, да спаси БСП от погром, в който тя е сега“, разказа банкерът.

Той допълни, че Сергей Станишев е бил „маша на Пеевски“.

Цветан Василев обясни още, че се е видял с бившият лидер на ДПС- Ахмед Доган, за да му покаже книжа и документи, които показват схемата, в която е попаднал.

„Тези документи сега седят при нотариус и ще излязат на яве когато трябва.Но тогава Доган ми каза, че късно да ги извадя чак сега. Което означава, че бях употребен и аз го допуснах“, каза той.

По думите му книжата показвали схеми на висши политически лица- как печелят, колко и от какво.

„Има много неприлично богати хора в политиката. Хората, които влизат в голямата политика излизат неприлично богати. Олигарси в класическия смисъл на думата, в България няма. У нас олигарси са политиците“, каза Василев.

Той сподели, че след падането на първото правителство на Бойко Борисов, не е смятал, че би могло да стане по-лошо. Василев обясни, че по време на първия кабинет Борисов, са били прилагани политики на рестрикции, които са били наложени от премиера и от неговите експерти.

„И другото беше въздействието на един кръг около него, който му влияеше за бизнеса. Измислени хора, които навредиха на Борисов. Лоша политическа и финансова политика. За мое съжаление обаче, се оказа, че може да бъде и по-лошо. Ние имаме една обърната пирамида в нашата страна. Ние сме сложили политиката в основата“, каза Василев и добави, че всеки който идва на власт иска да покаже, че бизнеса без него е нищо.

Банкерът коментира и Николай Бареков, както и отношенията си с него.

„Никога не съм се заблуждавал в моралните качества на Николай Бареков. Мислех, че има малко акъл в главата си, но се оказа, че няма. Натиснаха го ,защото Пеевски държеше сигнала му за Протестна мрежа в прокуратурата. За това Бареков предаде мен.Той вътрешно ненавижда Пеевски, но от страх предаде мен. За това Бареков в момента е полити1ески труп“, каза още Цветан Василев.

За Иво Прокопиев, Василев обясни, че изповядват различни идеали. По думите му, ролята на Прокопиев винаги е била посредническа- между държавата и чуждия бизнес.

„Аз ако бях бих се срамувал от приватизацията на БТК. Те не се срамуват. Ние създавахме предприемачески тип капитал, който няма къде да избяга. Виваком беше подарена на никому неизвестен инвеститор. Малко след това се върна в ясни български ръце.Тъжен обаче е факта, че благодарение на тези хора в момента Вивиаком е подарена на една банка- БТБ“, каза той.

Василев допълни, че Виваком е подарена с активното участие на много хора. „На тези, които имат интерес Виваком да вегитира, с мъдрото ръководство на братя  Велчеви- Милен и Георги. Те са владеещи несобственици. Под благия поглед на правителството, за да елиминират моето участие. Аз това, което съм искал да стане е да е добре за банката и нейните кредитори“, каза Василев.

По думите му, премиерът Бойко Борисов е пропуснал исторически шанс, през есента на 2014 година, когато е било предложено да се оздрави банката.

„Това включваше и придобиване на собствеността на банката, включително и на нейните активи. Считам,че той е бил подведен, да не направи крачката тогава и се надявам да е така“ изрази надежда банкерът.

Цветан Василев заяви, че престоят му в Белград е въпрос на съдебна процедура, върху която не може да влияе.

„Моята страна е България и моето желание е да се върна и да докажа, че не съм виновен и хората, които бяха обвинени с мен също“, каза за финал банкерът.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама