Пловдив и Шънджън ще обучават заедно студенти

07:26, 09 окт 15 25 539 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Президентът на Политехническия университет в Шънджън, Китай, пристига днес в Пловдив, за да подпише петгодишен меморандум за сътрудничество и съвместна работа с Техническия университет (ТУ) - София, и филиала му в Пловдив.

До подписването на документа се стигна след едногодишна работа между двата вуза и Българо-китайската асоциация за бизнес развитие, съобщиха от ТУ. Под меморандума ще сложат подписи Хонг И Лиу (Liu Hоng Yi) - президент на Политехниката в Шънджън, и проф. Георги Михов - ректор на Техническия университет в София.

Според директора на пловдивския филиал на ТУ проф. Михаил Петров меморандумът е достатъчен за реален старт на съвместна работа между двата вуза в следните насоки: обмен на преподаватели и научни сътрудници; обмен на студенти; обмен на информация; съвместни семинари и работни срещи; друг вид академичен обмен, който двете страни ще договорират.

"Най-бързо и реално осъществим е обменът на докторанти и на преподаватели", прогнозира проф. Петров. Очакванията са в пловдивския технически ВУЗ да дойдат и китайски студенти, които да работят след завършването си в предприятия, които Китай внимателно планира да създаде в "Тракия икономическа зона" край Пловдив. В пловдивския филиал на ТУ вече има един дипломиран  китайски инженер, припомниха от ръководството на ВУЗ-а.

"Имах възможност да видя подхода на Китай към заемане на нови пазарни позиции" коментира проф. Петров. "В Shenzhen Industrial Higt-Tech Park например дванадесетте индустриални зони гравитират около висшите учебни заведения. Иначе казано, китайската практика е първо да създадат "индустрията" на специалистите и после да развият "индустрията" на високите технологии", обясни той.

Интерес към съвместни българо-китайски проекти във висшето инженерно образование вече има от страна на американската фирма "Милара", която създаде свое предприятие в Пловдив, а сега проучва възможностите на китайския пазар, да закупува индустриалните роботи, произвеждани у нас.

При посещението си в Пловдив президентът на Политехниката в Шънджън Хонг И Лиу ще подпише рамково споразумение за сътрудничество с Ангел Христозов - председател на Българо-китайската асоциация за бизнес развитие.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама