Кунева с нов европейски вариант на атикорупционния закон

22:19, 07 окт 15 25 424 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Вицепремиерът Меглена Кунева подготвя европейски вариант на проектозакона за корупцията, който беше отхвърлен още на първо четене в Народното събрание в началото на септември. Това каза самата тя в ефира на bTV.

По думите й проектът ще е съпътстван с повече яснота и аргументи, свързани с доказването на случаи на корупция. Кунева каза още, че на 19 октомври у нас пристига председателят на Европейската служба за борба с измамите със средства на ЕС - ОЛАФ. Преди време в техен разговор той изразил учудване, че у нас не се възприема възможността да се приеме анонимен сигнал за корупция, ако той е съпроводен с доказателства.

„Допреди 3 дни имахме решение, с което България влиза в Шенген – заедно с Румъния, първо по въздух, а после по суша. За първи път подобно решение се появява на масата, като единствено опасенията на Германия са довели до оставането ни извън зоната за свободно пътуване“, коментира темата за влизането ни в Шенген вицепремиерът.

Тя подчерта, че е поела преговорите в момента, в който 8 страни са били против влизането ни и е имало настояване то да е обвързано с мониторинговия механизъм на съдебната система у нас. Това изискване е отпаднало, а традиционни противници на членството на България като Холандия и Финландия са минали на нашата страна, посочи Кунева.

Тя посочи,че е останала само една страна, която е трябвало да бъде убедена допълнително – „това е Германия, която е с най-силен миграционен натиск”. Процедурата минавала през много труден Съвет по вътрешните работи, в който едно „против” по време на гласуването е достатъчно и затова от румънската делегация първи поискали отлагане на въпроса.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама