ЕС ще депортира стотици хиляди нелегални мигранти

17:11, 07 окт 15 / Свят 25 300 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Европейският съюз тайно се готви да депортира стотици хиляди мигранти, чиито молби за убежище са били отхвърлени, твърди британският вестник The Times, цитирайки документи от заседание на Съвета на ЕС, с които разполага. 

Брюксел заплашва да спре помощта, търговските сделки и визовите облекчения за страни като Нигер и Еритрея, които отказват да приемат обратно своите граждани, които са икономически имигранти. Сред предложенията има и идеи държавите от ЕС да задържат насилствени хиляди имигранти, за да не могат да избягат и да се скрият от депортация. 

По последни данни само за първата половина на тази година се очаква страните-членки  да отхвърлят молбите за убежище на над 400 000 мигранти, които трябва да бъдат депортирани. Статистиката показва, че обикновено годишно се отхвърлят молбите на около половин милион души, но едва 40% от тях биват върнати обратно в страните си. 

Освен тези мерки, ЕК заплашва страните-членки със съд, ако не прилагат стриктно имиграционното законодателство. 

В момента ЕС има 17 договора за реадмисия, които трябва да бъдат преразгледани и обновени в следващите шест месеца. Според документа гражданите на страните от Африка ще могат да бъдат връщани дори без договор за реадмисия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама