Наш сляп диригент, признат от ЮНЕСКО за единствен в света, с държавна награда от 700 лева

16:19, 07 окт 15 / Политика 25 429 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Българският диригент и композитор Стоян Бабеков е единственият в света сляп диригент, който дирижира хорови състави от зрящи. Това показват данните на ЮНЕСКО.

Именно заради това той и четирима други български творци ще получат държавни парични награди за особени заслуги към българската държава и нацията. Българските културни дейци ще разполагат пожизнено всеки месец с по 700 лева.

Решението бе взето от парламентарната културна комисия и беше прието с пълно единодушие, като нито един депутат на бе „против” или „въздържал се”, предаде репортер на София Topnovini.bg.

Останалите наградени са:

Оперната певица Анелия Шуманов, която освен че има многобройни участия на сцена, е единствената българка, удостоена с приза на Фондация „Роберт Щолц”. Освен на родна Шуманова е прославила страната ни чрез самостоятелни участие в Австрия, Италия, Германия, Русия, Белгия, Франция и Израел.

На 700 лева месечно ще се радва и актьорът Васил Михайлов, известен с ролята на Петко войвода в телевизионния сериал „Капитан Петко войвода”.

Пожизнена награда ще бъде присъдена и на археолога проф. д.и.н. Людмил Гетов. По думите на зам.-министъра на културата доц. д-р Бони Петрунова той е „произвел” поколение български археолози в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Проф. Гетов е дългогодишен ръководител на проучванията в античния град Кабиле край Ямбол

Последен в списъка на правителството, но не по важност, е народната певица Янка Рупкина. При последното си посещение в Министерството на културата е сподели, че много иска да пея, но просто възрастта не й позволява.

„Тук става въпрос за хора, които са отдали живота си на българската култура. Сега по ред причини няма как да бъдат обезпечени техните старини”, каза доц. д-р Бони Петрунова.

„Съжалявам, че това са възможностите на държавата в момента, защото нашите творци са в много тежко състояние”, допълни зам.-министърът.

Предложените награди са за изключителните им постижения и за цялостния им принос в областта на културата. Те се позовават на приетия през 2012 г. от 41-ото Народно събрание Закон за награждаване на лица за особени заслуги към българската държава и нацията. Според него средствата, необходими за изплащането им, се поемат от бюджетите на съответните министерства.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама