Издадоха предписание за спиране производството на цеха в Красново

15:26, 07 окт 15 25 341 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Предписание за спиране на производството на цеха за дървени въглища в село Красново издаде Регионалната инспекция по околната среда в Пловдив.

Обектът може да заработи отново, след като представи резултати от измервания с показатели в нормите.

Припомняме, че при контролни измервания, проведени на 14 и 15 септември, експертите на РИОСВ установиха превишения по показател въглероден оксид за две от ретортите в цеха. За едната пещ завишените стойности са 13,5 пъти, а за другата - 11,5 пъти.

За констатираните превишени норми на дружеството ще бъде наложена санкция по реда на чл. 69 а от Закона за опазване на околната среда.

От РИОСВ - Пловдив, поясняват, Цехът за производство на дървени въглища в Красново притежава удостоверение за въвеждане в редовна експлоатация, издадено от главния архитект на община Хисаря по реда на Закона за устройство на територията. При издаването му не се е съобразила с изискването на Закона за чистота на атмосферния въздух и не е изискала протоколи от измервания на емисиите на вредни вещества, изпускани в атмосферния въздух от обекта. Ако тези данни бяха налични, би следвало община Хисаря да не издава Удостоверение за въвеждане в редовна експлоатация.

По отношение на изискванията за хигиенни отстояния на обектите от жилищни сгради, компетенцията е на Министерството на здравеопазването. Наредбата, регламентираща тези отстояния (Наредба № 7/25.05.1992г), е отменена от 17.05.2011година. РИОСВ – Пловдив, няма правомощия в определянето на отстоянието на обектите от жилищни райони.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама