Сливналия дари ценно издание на библиотека „Зора"

15:09, 07 окт 15 / Култура 25 332 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Библиотека „Зора" получи изключително ценно дарение от сливналията Веселин Енчев. Дарението включва двадесет и петте тома на деветото издание Енциклопедия Британика (1875-1889 г.).Енциклопедия Британика е най-старата и най-пълна англоезична енциклопедия, един от най-използваните източници на информация. Първото й издание е публикувано между 1768 и 1771 г. в Единбург, Шотландия и е посветено на тогавашния британски монарх. До началото на 20-ти век статиите се проверяват от най-авторитетните личности в различни дисциплини и дори включват изследвания, предназначени за научна аудитория. Това е периодът, през който  Британика е завоювала днешния си авторитет в англоезичната и световна култура.

През 1901 г.  Енциклопедия Британика се премества в Америка и неин собственик става Х. Хупър от Чикаго, един от първите търговци, приложили системата за търговия с книги по пощата. В началото на 20-те години, след сериозна финансова криза, правата по издаването ѝ са купени, а по-късно (1941 г.) предадени безвъзмездно на Чикагския университет. През март 2012 г. най-старата англоезична енциклопедия, публикувана в продължение на 244 години, се отказва от по-нататъшни печатни издания и преминава напълно в мултимедиен формат. Така 32-томното издание от 2010 г. става последното нейно печатно издание. 

Вече 160 години от създаването на Библиотека „Зора" традицията да се даряват книги за фонда на библиотеката не прекъсва. Всъщност, библиотеката започва съществуванието си през 1855 година като сливналии даряват книги от личните си библиотеки, водени от желанието за по висока просвета и образование за всички чрез обществена библиотека.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама