Бургаските ученици искат да учат за кондиционни треньори и нютришън специалисти в западни университети

14:16, 07 окт 15 25 385 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Все по-голяма част от бургаските ученици се ориентират към изучаването на интересни и нови специалности в западни университети. Едни от най-актрактивните професии за младите хора тази година, които предлагат чуждестранните висши учебни заведения, са нютришън специалист и кондиционен треньор. Това стана ясно днес на Международното изложение за университети в чужбина „Световно образование” в Бургас.

„Голяма част от бургаските ученици вече предпочитат да учат в Дания, вместо в Германия. Като цяло забелязваме, че най-желаната дестинация за образование, е отново Великобритания. Тази година има 9 % ръст спрямо миналата на желаещите да учат там. Сред останалите държави, за които се наблюдава засилен интерес са Холандия, Франция и Швеция. Най-търсените специалности от българските кандидат-студенти са „Бизнес”, „Медия и комуникации”, Компютърни технологии ” и други в областта на компютрите”, това обяви координаторът на проекта Ирина Христова.

Христова посъветва учениците, които имат желание да учат в чужбина, да започнат да се подготвят от рано, за да са наясно какви изисквания имат университетите. Трябва също така да са добре подготвени с английския език.

„Това, което отчитаме е, че около 90 % от завършилите в западни университети си намират работа до 6 месеца, след дипломирането си. Голяма част от тях остават в чужбина още една година, защото имат програми със стаж. Други се връщат в България след чак след като завършат магистратура”, добавя координаторът на проекта.

Наблюденията сочели, че тези, завършили чужд университет не остават дълго време безработни и след завръщането си в България, бързо се реализирали.

На форума присъстваха множество бургаски ученици, изявили желание да се запознаят с възможностите за учене в западните университети.

„Аз съм 12 клас и ми предстои кандидатстване. Затова реших да дойда днес тук, за да се информирам за възможностите за учене в чужбина и как точно се кандидатства. Интересувам се от университетите в Германия. Искам да се занимавам с медицина и мисля, че реализацията точно в Германия е по-добра от тази тук”, каза 18-годишната Дона.

На международно изложение днес участва и Бургаският свободен университет.

„Голем плюс в западните университети е, че се учи повече и с по-модерни знания. Ние се опитваме като учебно заведение до достигнем тези нива, но все още не мога да кажа, че сме там. В западните страни знанията се оценяват от бизнеса. Тук все още нашите бизнес среди не са готови да платят висока заплата на един младеж, завършил висшето си образование”, заяви заместник-ректорът на учебното заведение проф. Милен Балтов.

Тази година на изложението „Световно образование” в Бургас се представиха 20 университета. През миналата година по проекта са заминали над 1900 деца да учат в чужбина и повечето от тях са били приети в топ 100 университети в Европа, отчитат организаторите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама