РЗИ-Разград започва кампания за профилактика на грипа

13:53, 07 окт 15 25 970 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ в Разград започва кампания за профилактика на грипа, съобщават от здравното ведомство.

През този сезон в имунизационния кабинет на инспекцията е осигурена противогрипна ваксина "Инфлувак", в състава на която са включени препоръчаните от Световната здравна организация актуални щамове за сезона.

При извършване на имунизация от специалист в кабинета, се заплаща цената на ваксината 10 лв. и 2 лв.за извършената манипулация.

Кабинетът се намира на третия етаж - стая 304, а работното време е от 8.30 до 17 часа всеки делничен ден.

Здравните експерти препоръчват ваксинацията да се направи сега, тъй като все още заболяемостта от остри респираторни заболявания в Разград е с ниски нива, а защитният ефект от ваксината се проявява 2-3 седмици след поставянето.

Ваксината срещу грип е от голямо значение за борбата срещу това заболяване, защото тя не само, че намалява риска от нарушаване на професионалния и личния живот на човека, но намалява и риска за заразяване на неговото семейство, приятелите и колегите му, отбелязват специалистите.

През последната седмица в Разград е отчетена заболеваемост от 31.34 на 10 000 души, информират още от Регионалната здравна инспекция. Тя е под средната за страната и по-висока от тази за предходната седмица, когато е била 25.07 на 10 000.

Най-много болни има сред подрастващите от пет до 14 години – 167.22 на 10 000, следвани от децата до четиригодишна възраст – 72.99 на 10 000.

Броят на пациентите, развили пневмонии през отчетния период е осем, като седем от тях са хоспитализирани.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама