Горанов не е отстъпил за магистратските заплати

13:52, 07 окт 15 / Политика 25 310 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Министърът на финансите Владислав Горанов и днес не е отстъпил за увеличението на заплатите на магистратите, което кадровиците на съдебната система вече си гласуваха. В сградата на Съдебната палата бе проведена среща между него, главния прокурор, председателите на ВАС и ВКС и правосъдния министър.

Единствено председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов остана, за да запознае медиите с резултатите от срещата. От уклончивите му отговори обаче почти нищо не се разбра, като той повтаряше неспирно "диалогът продължава". Това обаче със сигурност означава, че и днес Горанов не е дал своето съгласие за увеличаване на бюджета на съдебната власт, за да бъдат вдигнати заплатите. А Панов бе категоричен, че решението за увеличаване на възнагражденията на магистратите не трябва да бъде преразгледано.

По време на срещата е бил повдигнат и въпросът за реформи в съдебната система - съдебната карта, закриване на съдилища и други мерки. Панов обаче отрече Горанов да е обвързал оптимизирането на разходите с увеличението на заплатите. Такъв ход обаче е точно в стила на финансовия министър, който заяви подобен ултиматум и на министерствата. Според председателя на ВКС оптимизиране на бюджета все пак трябва да бъде направено.

"Социализмът в съдебната система трябва да бъде прекратен", отсече той.

Панов ще проведе и разговор с ВСС, на който да запознае останалите кадровици с проведената среща. Председателят на ВКС призна, че магистратите се вълнуват повече от заплатите, отколкото от промените в Конституцията и Закона за съдебната власт. Но той заяви, че е категоричен, че реформата трябва да продължи и фокусът не трябва да бъде изместван.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама