Над 300 000 тона продукция ще изнася за Китай новият фуражен завод в Добрич

13:46, 07 окт 15 25 296 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Първият сертификат за инвестиция клас „В“ бе връчен днес от община Добрич на българо-китайското дружество "България Тианшинонг Фийд Ко" ООД.  Общината ще стимулира изпълнението на инвестиционния проект със съкратена процедура на предоставяне на административните услуги, заяви заместник-кметът Пламен Ганчев, който връчи сертификата.

Първоначалната инвестиция е 5 млн. лв., но тя ще расте, докато се стигне максимален капацитет на производство и износ на 300 хиляди тона продукция годишно, съобщи Надя Маринова, която е българският съсобственик в компанията. Цялата продукция на завода ще бъде осъществена по рецепти от Китай и за износ за техни животновъдни стопанства. Очаква се през март да започне изграждането на силозите и истинския строеж. В началния етап, когато ще бъдат изградени два от планираните общо шест силоза, в производството ще бъдат ангажирани около 50 души. При изграждане на пълния капацитет работните места ще бъдат над 90. В самия завод ще работи на 4 смени при непрекъснат цикъл. Друг завод в България фирмата ни няма, но китайският инвеститор има такъв завод в Китай - подобен.

Добрич е избран заради силно развитото земеделско производство. Инвеститорите отчитат също, че градът е близо до пристанище Варна, откъдето ще бъде експортирана продукцията от България за Китай, обясни Лиу Чунюнг – търговски пълномощник на компанията. „Не на последно място и усещането ни, че имаме силна подкрепа от местната власт и областния управител. Това ни дава допълнителни стимули да реализираме инвестицията си тук. Надяваме се до края на годината да направим първа копка, а догодина да обявим старта на нашата фабрика за фуражи“, каза още той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама