Данаил Папазов предлага туристическата такса да се реинвестира в бранша

13:19, 07 окт 15 / Политика 25 645 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
По-голямата част от туристическата такса да се реинвестира в туризма. Това е основният ангажимент, който кандидатът за кмет на Варна Данаил Папазов пое към бранша. Той, заедно с кандидатите за общински съветници от "Живот за Варна“ проф. Стоян Стоянов, Божидар Чапаров, Кирил Киров и Светослав Трайков се срещна с представители на Варненската туристическата камара. Домакин на разговорите бе Жельо Душев, председател на камарата. Участие взеха и представители на Съюза на хотелиерите и ресторантьорите, на Съюза на екскурзоводите в България, браншовици.

Ангажирам се, ако бъда избран за кмет, средствата, които сега плаща браншът за допълнителна полицейска охрана през летния сезон в курортите, да се поемат от бюджета на общината, както е било преди. Също така срещите ми с Вас ще бъдат регулярни. При това целогодишно, а не като в момента само преди началото на летния сезон, обърна се към представителите на камарата Папазов.

От бранша коментираха, че през този сезон от туристическа такса в общината са влезли 4,3 млн. лв. От концесии на плажове – около 2,5 млн. лв. От тези суми незначителна част е реинвестирана в инфраструктурни подобрения, организиране на борси и културни събития на територията на курортните комплекси. Същото се отнася и за благоустрояването на морските плажове, оплакаха се браншовиците.

Като основен бе поставен и проблемът с недостига на кадри в разгара на летния сезон. В тази връзка проф. Стоянов предложи камарата, съвместно с Икономическия университет и Колежа по туризъм към него да адаптират учебните планове с потребностите на туристическата практика. Целта е да се повиши подготовката на колежаните в сферите, в които туристическият бранш изпитва най-остра нужда. В тази насока участниците в срещата се обединиха около идеята да се наблегне върху практиката в обучителния процес като за целта се оборудват тренировъчни зали в новопридобитата сграда за колежа.

Пред браншовиците от камарата Данаил Папазов и кандидатите за общински съветници представиха основните акценти в управленската си програма. Там са заложени мерки за удължаване на туристическия сезон и развиване на алтернативните форми – културен, балнео, спортен, конгресен, фестивален туризъм и т.н. При изготвянето на програмата си, сме използвали препоръките на Туристическата камара и имаме готовност да работим по всяко ново добро предложение, заключи Папазов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама