Процесуални изисквания върнаха дело за източване на европари почти в изходна точка

13:15, 07 окт 15 25 363 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Процесуални изисквания наложиха част от работата по съдебното производство за източване на европари да бъде заличена и да бъде извършена отново. Това стана необходимо, защото е свършена само от съдия, а е било нужно да присъстват и съдебни заседатели.

По тази причина днес бяха разпитани само двама от общо 12-те свидетели по делото, както и вещото лице Николай Москов, чиято експертиза беше приета. Останалите ще бъдат призовани отново и ще трябва да се явят на 26 октомври, като на следващия ден – 27 октомври, делото ще продължи.

Припомняме, процесът се води срещу братята Златко и Йордан Иванови, които са обвинени, че през 2008 г. са получили без основание по 48 892 лева всеки, по-голямата част от които европейско финансиране. Според прокуратурата това е станало, като те са подали документи с невярно съдържание, в които са посочили, че отглеждат прасета в село Кошов, а това не било вярно. Парите пък им трябвали за изхранване на животните.

Днес бяха разпитани свидетелите Иван Попов, който е работил в Областната дирекция по безопасност на храните и е оглавявал отдел „Здравеопазване на животните“. Той разказа за проверката в двата обекта, която е извършена от комисия, в част от която е бил и той.

Мъжът заяви пред съда, че обектите не отговаряли на изискванията, тъй като нямали ограда, вода и дезинфекционна площадка, поради което на двамата братя по-късно били съставени предписания за отстраняване на тези несъответствия. В обектите нямало животни към момента на проверката.

Другият свидетел – Иван Илиев – работи в ОДМВР-Русе, сектор Противодействие на икономическата престъпност. На него е била възложена проверката на двамата подсъдими, като сигналът е дошъл от фонд „Земеделие“.

Те пък бяха изпратили молба да бъдат включени в процеса, която беше отхвърлена от съда. Министърът на финансите обаче, представляван в залата от юрисконсулт Татяна Йорданова, беше конституиран като страна в процеса. Искането на държавата е да си получи парите обратно – става дума за 24 446 лв., като всеки от братя Иванови ще трябва да плати посочената сума, ако бъдат признати за виновни с влязла в сила присъда и искът уважен на 100%.

От разпита на свидетеля Иван Илиев стана ясно, че той е установил несъответствие на документите, които е проверявал. По думите му, подсъдимите са представили ушни марки на вече заклани животни или на още неродени такива. Правел впечатление и фактът, че по 2-3 години се отглеждат мъжки прасета, коио по принцип са за месо и толкова дългите грижи за тях са излишен разход. Това породило у него съмнение, че животни изобщо не съществуват.

Той обясни, че по документи, всеки от изправените на подсъдимата скамейка мъже трябва да е притежавал по 15 свине-майки, единият от тях още 100 прасета, а другият – 110. Получените пари били нужни за изхранването им. Този свидетел не беше извършвал проверка на място, по собствените му думи в съдебната зала.

По време на работата му било установено, че сред подадените от Златко Иванов документи имало и удостоверение, според което не дължи на НАП нищо, но в последствие се оказало, че това не е така. Поради това на мъжа е повдигнато обвинение и че този документ, както и другите, за които е съден, също е с невярно съдържание.

По този повод адвокат Николай Колев, който защитава двамата подсъдими, поиска да бъде направена експертиза от служители на Националния институт по криминалистика и криминология (НИКК), които да установят, дали печатът или подписът на удостоверението са поставени първи. Според него, ако подисът е поставен преди печата, това ще означава, че въпросният документ може да е изготвен от неизвестен служител на НАП, а не от подзащитния му. Съдът отхвърли това искане.

Беше уважено друго такова, само че направето от прокурора Борислав Велков. Той пожела и съдията се съгласи, два диска със снимки, приложени към делото, да станат обект на експертиза, като фотосите бъдат извадени на хартиен носител.

Делото ще продължи с разпит на останалите свидетели, които ще бъдат отново призовани. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама