Румънските власти разследват източване на милиони евро, в което били намесени собствениците на българска банка

13:09, 07 окт 15 25 833 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Румънското разследващо звено "Антикорупция" е обискирало тази седмица офиси на местната Агенция за плащания и интервенция в земеделието и е задържало бивши нейни шефове във връзка със скандална схема от 2013 г., по която изчезват 26 млн. евро от европейската програма за хранителни помощи за най-нуждаещите се.

Разследването се извършва съвместно с Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) и румънското разузнаване.

В България също се води разследване, по което на този етап няма развитие.

Разследване на сайта „Бивол“ и румънската организация Rice Project свързват собствениците на Първа инвестиционна банка Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев с извършителите на  въпросната измама.  

„Бивол“ и Rice Project са проследили документи, уличаващи „Ви Ем Корпорейшън“ ЕООД, на хартия собственост на малоимотния Валери Петров в измами за десетки милиони евро, които е трябвало да осигурят олио и брашно на бедни румънци, но е взела парите, без да достави стоките.

Според данните, през 2012 румънската  Агенция за плащания и интервенция в земеделието е сключила договор за 20 млн. евро с въпросната фирма за доставка на олио. Следващата година същата фирма е получила и договор на стойност 6 млн. евро за замяна на ечемик с брашно, но тя взела парите и ечемика, без да достави брашното. 

Документите показват, че румънската държавна агенция се е опитала да си върне парите чрез банковите гаранции в размер на 31.5 млн. евро, които българската фирма е представила заедно с кандидатурата си. 

Първа инвестиционна банка, която е издала гаранциите, обаче отказала да плати, твърдейки, че румънската агенция е извършила плащания към банкова сметка различна от тази, която е била договорена. Българската банка заявила още, че държавната агенция не е превела парите в сметката, която компанията е открила в ПИБ, а някъде другаде.

Проектът RISE Project и "Биволъ" са установили, че тези пари са отишли в сметка в Кипър.

Според „Бивол“ на официалния адрес на „Ви Ем Корпорейшън“ ЕООД в София има регистрирани и още няколко фирми, свързани една с друга и с румънски бизнесмени и собствениците на ПИБ.

Пълния текст на разследването и приложените документи, можете да видите тук. Текстът на Rice Project (на румънски) – тук.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама