Фиеста „Светлина за изкуство и знание“ в Русенската библиотека

12:08, 07 окт 15 / Култура 25 311 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В рамките на проект „Висококачествена работа в мрежа“ по Програма за подкрепа на неправителствените организации в България по финансовия механизъм на ЕИП 2009–2014 г. в Регионална библиотека „Любен Каравелов“ - Русе се проведе Фиеста „Светлина за изкуство и знание“. Проектът се ръководи от Федерация на дружествата за разпространение на знания – гр. София.

Основната идея на събитието, което беше посветено на Световната година на светлината и светлинните технологии, беше синтезът на изкуството и знанието. В Русе форумът се проведе от Териториалното дружество за разпространение на знания с председател проф. д-р Тодорка Стефанова, в партньорство с Русенски университет „Ангел Кънчев“, Регионална библиотека „Любен Каравелов“, Сдружение „Образователна палитра“ и доброволци от пенсионерски клуб „Дружба“ - Русе.

Участници в инициативата бяха два от студентските културни клубове към Русенския университет – клуб за изобразително изкуство „Палитра“ с ръководител ас. Валентина Радева и музикален клуб „Афект“ с ръководител гл. ас. д-р Петя Стефанова. В инициативата се включиха деца от предучилищна група към ЦДГ „Пролет“ - Русе, потребители на социалната услуга Защитено жилище - село Могилино и на Русенската асоциация на лица с интелектуални затруднения /РАЛИЗ/.

Модератори бяха студенти от факултет „Природни науки и образование“ в специалностите „Предучилищна и начална училищна педагогика“ и „Начална училищна педагогика с чужд език“. Студентският музикален клуб „Афект“ участва с три творчески ателиета, които демонстрираха атрактивни и адаптирани за различни възрастови групи техники. Моделиран беше инструментът „камбани“ с алтернативни материали от стъкло, настроени да възпроизвеждат седемте тона на музикалната стълбица. Децата имаха възможност да изпълнят кратки детски песни с помощта на атрактивните стъклени звукоизточници. Впечатляващо беше, че най-малките участници от предучилищна възраст генерираха благозвучни звукосъчетания, композирайки собствени мелодии в рамките на играта „Малкият композитор“ с акомпанимента на хроматичния инструмент ксилофон. Второто музикално ателие беше проектирано с акценти върху вокалните изпълнения с инструментален съпровод, тематично свързани с приказни герои и пресъздаване на театър на сенките. Музикалните предизвикателства в третото ателие включваха създаване на музикални приказки чрез звуково стимулиране на асоциации за словесно проектиране на сюжет по разнообразни композиции. Пресъздадени бяха танцови и актьорски фрагменти.

Светлосенките бяха основен акцент в едно от изобразителните ателиета. В него участниците имаха възможност да пресъздадат графичната техника кредов картон с алтернативни материали. Светлопропускливата възможност на стъклото във второто изобразително ателие беше заменена със светлоотразителната повърхност на музикалните дискове, като носители и на живописни творби. Те бяха използвани за атрактивна повърхност, върху която с помощта на неонови витражни бои бяха създадени предимно абстрактни композиции.

Един по-глобален поглед върху синтеза на науката и изкуствата чрез светлината беше реализиран многопластово и интегриран в творческите ателиета. Презентацията на тема „Да благодарим на светлината“ представи един научен ракурс, фокусиран върху светлината в природата, в духовността и познанието. Проведената в рамките на инициативата викторина провокира интереса на присъстващите от различни възрастови групи. Факултет „Обществено здраве и здравни грижи“ при Русенски университет представи специализирана изложба от нови учебници, учебни помагала, монографии и нови книги, които в края на събитието дари на Русенската библиотека.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама