20 души се събраха на протест пред ВАС в защита на Карадере

11:52, 07 окт 15 25 364 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Около 20 души се събраха пред Върховния административен съд (ВАС) в София на протест в защита на един от последните диви плажове на Черноморието – Карадере. Недоволството беше организирано в социалните мрежи.

Част от плакатите, използвани по време на протеста, гласяха "Гледаме ви! От ВАС зависи" и „Save Karadere”.

Причината за акцията е днешното начало на делото във ВАС, от което зависи застрояването на плажа. Съдебната институция гледа казуса, при който инвеститорът "Макси 1" оспорват решение на регионалната екоинспекция в Бургас, че е необходимо изготвяне на екооценка за строителството на луксозен и голям къмпинг в местността.

Строителите настояват за отмяната на решението на РИОСВ , а граждани от "Да спасим Карадере" и природозащитни организации от коалиция "За да остане природа в България" са категорични, че подобни инвестиционни намерения не може да бъдат реализирани без екооценка.

„Надяваме се на безпристрастно решение. Биоразнообразие и Българско дружество за защита на птиците бяха конституирани като заинтересовани страни по делото. Прокурорът по делото поддържа решението на първа инстанция - Административен съд - Бургас, който отхвърли жалбата на „Макси 1“, написаха в групата си във фейсбук организаторите на протеста.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама