Мъж почина от туберкулоза в Бургаско

11:23, 07 окт 15 25 268 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Мъж почина от туберкулоза в Бургаско, съобщиха за Topnovini.bg от пресцентъра на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в морския град. По данни на инспекцията мъжът е на възраст между 45 и 49 години. През изминалата седмица в региона има и още един случай на туберкулоза, известна и като „жълтата гостенка”.

Туберкулозата е капкова инфекция. Предава се от човек на човек. Дихателните пътища представляват най-важната входна врата при заразяване. Заразяването от туберкулоза може да стане и при консумация на прясно мляко от болни крави и негови субпродукти – прясно сирене, извара, масло.

Предразполагащи фактори са непълноценното хранене, стресът, преумората, злоупотребата с алкохол, тютюнопушенето.

За времето от 28 септември до 4 октомври здравната инспекция в града е регистрирала и 15 нови случая на варицела. Броят на типичните за летният сезон чревни инфекции е 13. Наблюдава се рязък скок на болните от остри респираторни заболявания. За предходния период те са били 53, а сега са цели 89 души. РЗИ-Бургас отчита и по един случай на вирусен хепатит и колиентерит.

В Кабинета за анонимно и безплатно консултиране и изследване за СПИН /КАБКИС/ при РЗИ-Бургас, през периода 28 септември – 4 октомври, са преминали общо 59 лица с желание да проверят своя ХИВ статус.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама