Производствен център за керамични сечива и некропол отпреди 6 000 г. разкриха русенски археолози

11:14, 07 окт 15 / Култура 25 379 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
През месеците май, юни и септември се проведоха археологически проучвания в центъра на село Каменово, организирани и финансирани от РИМ – Разград и Министерството на културата. Ръководители на екипа са доц. д-р Явор Бояджиев – НАИМ – БАН и Димитър Чернаков – РИМ – Русе, заместник ръководител – Дилен Дилов – РИМ - Разград. Обект на изследване е прилежащата площ към селищната могила в близост до съвременни постройки.

В района на сградата на читалището е изследвана малка част от голяма работилница за кремъчни сечива. Там е открит голям брой кремъчен материал - ядра за отцепване на кремъчни сечива, заготовки за сечива, готови сечива и продукти на дебитажа. Проучена е площадка, обмазана с глина, върху която се е осъществявал работния процес по производството на кремъчни оръдия на труда, съобщават от РИМ- Русе.

Голяма част от кремъчните конкреции първоначално са били нагрявани, след което посредством посредник са били отделяни от тях заготовки за различни по вид и предназначение сечива. Суровината е доставяна от кариери в съседните села Равно и Топчии. Производственият център е стратирал дейността си през ранната каменно-медна епоха в границите на селищната могила (4 800 г. пр. Хр.).

Следствие на демографски и икономически причини през късната каменно-медна епоха (4 500 – 4 200 г. пр. Хр.) той се е разраснал вече извън очертанията на селището и е заел една значителна територия, върху част от която сега се намира съвременното село Каменово. Готовите изделия са били обект на дистрибуция по цялата южна част на Балканския полуостров. В почти всички изследвани праисторически обекти в България голяма част от кремъчния материал е с произход от село Каменово.

Проучи се и част от терена на двора на бившето училище, при строежа на което през 1910 г. са унищожени множество гробове с инвентар от късната каменно-медна епоха. Разкрити са общо 8 гроба. Те са част от голям некропол, датиран във втората половина на каменно-медната епоха (4 500 – 4 200 г. пр. Хр.). Погребаните са положени в свито положение в ями, вкопани в лъоса.

Всички лежат на лявата си страна с глави, ориентирани към изток-североизток, някои от тях организирани в редици. По време на извършването на погребенията като превантивна мярка мъртвите са посипвани с дребни въглени, както и с бучки червена охра. В почти всички гробове е открит гробен инвентар, състоящ се от керамични съдове, кремъчни сечива, мъниста от мидата Spondylus и от различни скали. Всички скелети принадлежат на жени на възраст 14 – 50 г., както и на деца. Според изследванията на антрополог те са от средиземноморски расов тип.

Интерес представява двоен гроб, в който са открити скелет на жена на възраст 40 - 50 г. заедно с друг - на дете на 1 г. Гробът е имал горно покритие от нетраен материал, вероятно от дърво, върху който са положени с устието надолу два големи керамични съда.

Друга интересна находка е отново гроб, върху чиято надземна част са открити фрагменти от общо 3 съда, които са били положени върху него и след това ритуално счупени след извършването на погребението. Разкопките следващия сезон ще продължат, съобщават още от РИМ- Русе.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама