Ще има коледни надбавки за пенсионерите, но размерът им не е ясен

10:18, 07 окт 15 / Политика 25 611 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Коледни надбавки за пенсионерите ще има. Все още обаче не е ясно в какъв размер ще са те. Това уточни социалният министър Ивайло Калфин пред БТВ.

По думите му има разбиране в правителството, че надбавките са необходими. Всичко обаче зависело от финансовия министър и от това с какъв допълнителен ресурс разполага той в края на годината.

„Все пак всичко зависи от възможностите на бюджета. Като видим какъв е ресурсът, ще ги разпределим. Най-справедливо е да подпомогнем хората с най-ниски доходи“, каза още Калфин.

Министърът призна, че хората, които са се пенсионирали през 90-те години, получават несправедливо ниски пенсии. Това да се промени е една от основните цели пред Калфин до края на мандата му.

„Средната пенсия в България е 336 лева и пенсията за стаж и възраст зависи от продължителността на осигуряването и от заплатата, на която са се осигурявали. Много казват, че през 90-те години са работили на черно. Но има хора, които са работили на светло. Справедливо ли е тези, които са внасяли осигуровки, да получават същите пенсии като тези, които не са“, заяви социалният министър.

Калфин уточни, че с промените в Кодекса за социално осигуряване хора с необходимия стаж, но недостигната възраст могат да се пенсионират до една година по-рано. Ако ползват цялата година, това ще намали пенсията им с 4,8%.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама