Обновиха заслоните на Шуменското плато

07:23, 07 окт 15 25 402 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Изцяло са ремонтирани всичките 9 заслона в природния парк „Шуменско плато”, съобщиха от управата на парка. Работата е част от големия европроект за 4 млн. 800 хил. лв., по който бяха направени втория етаж на новия информационен център на „Кьошковете”, пещерата „Бисерна” и обсерваторията на Паметник „Създатели на българската държава”.

Само за дейностите по възстановяване на туристическата инфраструктура на платото са дадени 355 хил. лв.

Изронените пътища към заслоните „Детелина” и „Теменуга” вече са застлани с чакъл. Постройките са с нови покриви, поставени са 90 комплекта нови маси с пейки и пет беседки. Местата за отдих са обозначени и с нови табели и информационни табла.

Обновени са и двата детски къта – „Усмивка” в района на Стария град и „Слънце” на Паметник „Създатели на българската държава”. Изцяло възстановен е и Горският лабиринт до летния информационен център на паметника - там са подновени велосипедните и пешеходните маршрути, както и алеята за хора с увреждания.

Готов е и нов екстремен веломаршрут за спускане от Паметника надолу към града. Купени са специални колелета, с които ще се правят скокове, осигурени са шлемове, ризници и специално оборудване за мераклиите да вдигат адреналина си. Маршрутът още не е пуснат, управата на парка го подготвя заедно с велоклуб “Илчов баир”. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама