Антология на съвременни полски пиеси за деца представиха в Дом Канети

19:57, 01 окт 15 / Култура 25 365 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Антология на съвременни полски пиеси за деца представиха в Дом Канети днес. Проявата е част от осмото издание на Международния литературен фестивал, който Международното дружество „Елиас Канети“ организира ежегодно в Русе.

Антологията, която беше представена от преводачката и неин редактор – Вера Деянова, е издадена по инициатива на Полския институт в София по случай Годината на полския театър. Тя включва 10 пиеси на авторите Изабела Дегурска, Мачей Войтишко, Лиляна Бардийевска, Марта Гушньовска, Малина Пшешлуга, Роберт Ярош, Ивона Кушяк и Цезари Жолински.

Преводите на пиесите са дело на Елжбиета Ейсимонт, Антоанета Попова, Божко Божков, Правда Спасова и Вера Деянова. Съставителство и предговор – Збигнев Руджински. Aвтор на проекта за корицата е проф. Лех Майевски.

Aктьорите от Драматичния театър в Русе Крум Берков и Ралица Константинова прeдставиха откъси от пиесите.

В антологияга е събран представителен подбор от нова и най-нова драматургия, която преодолява традиционните образци и схеми, създава нов език в театъра за деца.

Преди това, от 16 часа, предсетелят на МД „Елиас Канети“ проф. дфн Пенка Ангелова, представи книгата „Записти 1942 – 1985“ на нобеловия лаурет за литература, роден в Русе. Изданието съдържа записките на Елиас Канети от периода 1942-1985 г. Те често са дълги само няколко реда или страници и са представят дисциплиниран мисловен процес, в който читателят може да следва от първа ръка създаването и трансформацията на идеите, наблюденията и спомените. Записките са резултати от продължителния работен процес на автора. Самият Канети казва, че особена част от живота му „намира израз в тези бележки“.

Книгата е издадена през 2015 г. от издателска къща „Елиас Канети“ и беше представена за първи път днес.

В 18.30 пък немската авторка от български произход Румяна Еберт представи книгата си"Ъгли и овали". Модератор беше проф. дфн Ана Димова.

Румяна Еберт е родена през 1945 г. в Пловдив. В момента живее в Базел и Берлин. Издала е няколко сборника със стихотворения. Публикувала е свои произведения и в антологии и списания. Освен това е превеждала стихотворения и е писала есета за българската поезия. Носител е на наградата за поезия „Манхаймер“ за 2007 г., наред с други награди и стипендии.

Тя свързва науката и поезията в своята поетична книга „Ъгли и овали“ (издадена през 2013 г.).Цялостният превод на книгата беше представен за първи път в Русе в двуезично издание на български и немски език, благодарение на издателство „Елиас Канети“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама