Проекти за милиони преобразяват облика на варненските квартали

19:27, 01 окт 15 / Политика 25 366 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Инвестициите в кварталите на Варна стават задача №1 за екипа на Иван Портних – кандидат за кмет на ПП ГЕРБ. Още догодина основният ресурс, който беше инвестиран досега в цялостен ремонт на главните пътни артерии в града, ще бъде насочен към кварталите и преобразяването на междублоковите пространства. "Целта ни е промяната да стигне до всеки вход, до жилището на всеки варненец”, заяви Иван Портних.

Той припомни, че само за половин мандат бяха вложени сериозни инвестиции в централната градска част – ремонт на ларгото, на булевардите "Христо Ботев“, "Мария Луиза“,  "Осми приморски полк“, "Княз Борис I“, на историческото ядро на Морската градина.

Успоредно с това обаче бяха реализирани и проекти, част от които продължават и в момента – ремонт на бул. "Константин и Фружин”, "Трети март” и "Ян Хуняди”. До дни стартира и разширението на бул. "Цар Освободител”. Така до месец – месец и половина връзката на Владиславово с центъра ще се осъществява само по нов асфалт, с новите автобуси и тролейбуси, увери Иван Портних.

Той припомни, че в район "Владислав Варненчик“  се работи по изграждане на детски площадки, изградена е нова сграда на ОДЗ 11, нова детска ясла, ремонтиран е и паркът. "До няколко седмици ще бъде изградена площадка за деца с увреждания, а догодина планираме голям детски комплекс в централната част на парка. Имаме проекти за обновяване на двете училища във Владиславово, за нова детска градина и разширение на ясла. Така районът, в който живеят много млади семейства, ще стане един от най-уредените във Варна, подчерта Портних.

Специален проект пък ще възроди и "Кайсиева градина“. Той предвижда цялостна рехабилитация на уличната инфраструктура и междублоковите пространства, изграждане на паркоместа и озеленяване.

100 млн. лв. пък е общата стойност на проектите, които ще бъдат реализирани в Аспарухово. 35 млн. е финансовата стойност на реконструкцията на Аспаруховия мост. Активно се работи по проекта за ремонт на двата охранителни канала в квартала. В момента тече процедура за избор на изпълнител на обществената поръчка. Финансирането – 8 млн. лева,  бе спечелено от фонд "Солидарност“ на ЕК, припомни Иван Портних.

Той допълни, че вече е готова екологичната оценка на паркоустройствения план за Аспаруховия парк, за чието развитие ще бъдат инвестирани 4 млн. лв. Ремонти предстоят и по основните улици в квартала – "Първи май“ и "Кирил и Методий“, а разширение с две платна - на ул. "Мара Тасева“. Проект предвижда изграждане на рибарско пристанище в местността "Карантината“, както и кръгово движение пред сградата на Район "Аспарухово".

Пълна промяна ще има и за кв. Виница, където от следващата седмица започва ремонт на централната пътна артерия – бул. "Цар Борис III“, която е в окаяно състояние. В момента върви и проектиране на парк върху 6 дка терен – със спортни и детски площадки.

"Това, което споделям, не са празни приказки и общи констатации, а ясна и конкретна проектна готовност с осигурено финансиране. Имаме подписан документ за  84 млн. лева с Министерството на регионалното развитие и благоустройството за новата Оперативна програма "Региони в растеж“ и при отварянето на програмата ще внесем проектите веднага. Проекти имаме и по другите програми, така че знаем как, готови сме и можем да работим активно за Варна“,  каза Иван Портних.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама