Разградска област на опашката по осигуреност с медицински персонал

16:39, 01 окт 15 25 355 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Осигуреността на населението от област Разград с медицински персонал е една от най – ниските в страната. Това сочи изготвеният от Регионалната здравна инспекция годишен анализ на здравно-демографското състояние и здравната мрежа в региона за 2014 година.

Към края на миналата година в област Разград са регистрирани 51 лечебни заведения за първична извънболнична медицинска помощ. От тях 50 са индивидуални практики и една групова. Броят на общопрактикуващите лекари, работещи в тях, е 52. Регистрираните практики за първична дентална помощ са 69, от които 64 са индивидуални практики и 5 групови. Работещите в тях лекари по дентална медицина са 74.

Според изнесените данни осигуреността на 10 000 души от населението е 4,36 общопрактикуващ лекар за област Разград. Един общопрактикуващ лекар обслужва средно по 2289 души, но на практика е налице дисбаланс по отношение брой пациенти, посочват специалистите, изготвили анализа. Според тях се запазват тенденциите за трайно незаети селски практики, което създава проблеми в качеството на обслужване на населението.

Най-слаба осигуреност с лечебни заведения за първична медицинска помощ в региона се наблюдава в общините Самуил и Завет. Сравнителният анализ на данните с предходни години показва, че проблемът на неравнопоставеността в разпределението на първичната извънболнична помощ е траен и трудно обратим процес.

Според експертите въпреки, че пациентите от населените места, включени в незаетите практики, имат избран личен лекар в друго населено място, възникват затруднения при достъпа им до първична медицинска помощ. В селските райони обикновено един лекар обслужва по график пациенти от няколко села, като много често то става от фелдшери или медицински сестри, което се отразява на качеството на диагностично-лечебния процес. Тревожно е състоянието в някои селски райони, където заради липса на лекар, пациентите са избрали такъв от съседна или отдалечена лекарска практика или от града. Това създава проблеми с обслужването, лишавайки пациентите от своевременен достъп до специализирана медицинска помощ и евентуално болнично лечение. Често се забавя насочването на пациентите към специалист, поради което се увеличава броят на болните с късно поставена диагноза и възникващи усложнения, късна хоспитализация, отбелязват експертите.

На територията на област Разград в извънболничната медицинска помощ работят 123 лекари, но от тях само 35 лекари са на основен трудов договор, показват още данните от годишния анализ.

Специализираната извънболнична медицинска помощ в региона се осъществява от 94 лечебни заведения. Според експертите проблем е, че специализираните практики са разположени в областния и в два от общинските центрове. В общините Лозница, Цар Калоян, Завет и Самуил няма регистрирани специализирани практики, което налага населението да пътува, за да получи специализирана медицинска помощ, няма регистрирани специализирани практики на лекари по дентална медицина. Има липсващи за областта специалисти – инфекционисти, токсиколози и медицински паразитолози.

В областта функционират три МБАЛ – в областния град Разград и в Кубрат и Исперих. Липсват специализирани лечебни заведения за лечение на психични и онкологични заболявания, като дейността се осигурява съответно от Пихиатрично отделение в „МБАЛ Св.Иван Рилски Разград” АД и Комплексен инкологичен център - Русе.

На територията на областта има един спешен център с филиали в пет общини. Според анализа на специалистите проблем е липсата на квалификация или недостатъчна квалификация при работещите в ЦСМП.

Характерно за областта е традиционно ниската осигуреност с медицински персонал, тенденция, която се запазва постоянна през годините, се отбелязва още в годишния анализ на Регионалната здравна инспекция. По данни на НЦОЗА осигуреността на регионалната здравна мрежа с човешки ресурси е една от най–ниските за страната. В областта има липсващи специалности – онколози, неврохирурзи, токсиколози. Нисък е и броя на медицинските специалисти по здравни грижи.

Специалистите считат, че изброените тенденции са повод за сериозна равносметка и обединяване на усилията на всички институции, според компетентностите им, за неутрализиране на отрицателните характеристики.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама