Руска агентура е организирала акция срещу българското правителство, твърди реформатор

16:29, 01 окт 15 / Политика 25 312 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Става въпрос за организирана акция не само срещу военния министър Николай Ненчев, а изобщо срещу правителството. Това нещо има някаква връзка с операцията, която Русия предприе в Близкия изток.

Това каза депутатът от Реформаторския блок Атанас Атанасов пред журналисти във връзка с приетия на второ четене на Закона за военното разузнаване, с който отпадна възможността бившият служебен вътрешен министър Йордан Бакалов да оглави структурата.

Въпросът към Атанасов бе свързан и с днешната новина за подадената оставка на генерал-майор Румен Радев, началник на Военновъздушните сили.

По думите на реформатора, след като Русия е решила да нанася удари, е заповядала на агентурата си в близката чужбина да действа за спечелване на поддръжници.

Относно приетия Закона за военното разузнаване, внесен от Цветан Цветанов, депутатът от блока бе категоричен, че той включвал един абсолютно ретрограден текст.

„Учудвам се, че колегите от ГЕРБ подкрепиха предложение не на кой да е, а на Таско Ерменков (БСП), който е обявен, че е бил служител на военното разузнаване на комунистическа България“, отсече Атанасов.

Според реформатора тук темата не е конкретно за личността на Йордан Бакалов. Тази служба трябвало да се занимава със стратегическа информация за отбраната на страната, като я анализира.

По думите на Атанасов тази дейност би могла да бъде извършвана не само от човек с военно образование. Имало много квалифицирани експерти, които не са служили в армията, но имат качествата да ръководят този процес.

„Според текста директор може да бъде само военнослужещ с висше военно звание. Това стеснява кръга до няколко генерали, всички завършили военнощабните академии на СССР. Може би това бе целта“, усъмни се депутатът.

„Не може емоционално да се реагира и сега да преосмисляме коалиционните си взаимоотношения. Ще предприемат действия да се изясни ситуацията“, не отстъпи Атанасов от коалиционните ангажименти на блока към ГЕРБ.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама