34 партии и инициативни комитети ще получат пари за информационна кампания за референдума

15:21, 01 окт 15 25 343 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
34 партии и инициативни комитети ще получат държавни субсидии за медийно отразяване на информационната кампания за референдума на 25 октомври. Това стана ясно по време на ежеседмичния брифинг на Централната избирателна комисия, предаде репортер на София Topnovini.bg.

От ЦИК подчертаха, че парите няма да отидат при политическите формации, а ще бъдат автоматично прехвърлени на медиите, които ще отразяват информационната кампания за реферндума за електронно гласуване. Това са партиите и комитетите, които нямат държавно финансиране за предизборната кампания.

До 4 октомври е срокът за подаване на заявления на хора в неравностойно положени, които смята, че няма да могат да отидат на собствен ход до урните, а искат да гласуват. Те ще получат възможност за подвижна избирателна кутия, която ще бъде занесена в домовете им от служители на ЦИК. В нея обаче няма да могат да гласуват другите членове на семейството,предупреждават от институцията.

До 10 октомври пък заявления трябва да подадат всички хора, които искат да гласуват с настоящ адрес. Условието за тях е да са живели на него поне 6 месеца. От ЦИК обясниха, че до два дни ще е ясно и колко наши съграждани зад граница са изявили желание да гласуват. Спрямо техния брой ще бъдат определени и секциите за гласуване. Най-много заявления до този момент са постъпили от Великобритания, Германия и САЩ.

42 702 е броят на всички кандидати за общински съветници, кметове на общини и районни кметове. 1605 са кандидатите за кмет на община, 10 072 са кандидатите за кметове на кметства, 636 са кандидатите за кметове на райони. Най-голям е броят на желаещите да станат общински съветници- 35 771. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама