В Разградската болница отвори врати нов Гастродиагностичен център

15:20, 01 окт 15 25 414 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
От една седмица в МБАЛ „Св.Иван Рилски” в Разград работи нов Гастродиагностичен център, съобщи днес на пресконференция изпълнителният директор на лечебното заведение д-р Марин Керчев. В него се извършват ендоскопски изследвания с видеосистема, която позволява няколко лекари да наблюдават и коментират състоянието на пациента и веднага да се изготви план за най-подходящата интервенция от хирург или друг специалист.

Д-р Керчев отбеляза, че апаратурата, с която разполага в момента центъра е демо-версия. Тя е предоставена от фирма „Олимпус” за временно ползване, докато се избере най-подходящата конфигурация, преди да бъде закупен нова апарат. Д-р Керчев отбеляза, че болницата има финансова възможност и е предвидила около 60 - 70 000 лв. от бюджета за следващата година за закупуване на апаратурата.

Изпълнителният директор заяви, че Гастродиагностичният център се намира на възможно най-подходящото място в болницата - в близост до Спешното и до Гастроентерологичното отделение, както и до Хирургията и ОАИЛ. Така по думите му достъпът на тежко и лежащо болни е изключително удобен, което е важно условие за изграждането на такъв център. „Смятам, че това е една много добра придобивка за лечебното заведение и тя ще даде своите резултати,”, коментира д-р Керчев.

Завеждащ Гастродиагностичния център е д-р Румен Цацов, който оглавява и Гастроентерологичното отделение. Той ще работи в екип с д-р Юлия Димитрова -  анестизиолог-реаниматор. Д-р Цацов обясни, че идеята за разкриване на центъра е заимствана от университетски и други по-големи окръжни болници. Той отбеляза, че ролята и предимствата на центъра са, че дават възможност за оптимизация на диагностично - лечебния план, както и движението на пациентопотока. Д-р Цацов каза още, че вече изследванията няма да са толкова болезнени и неприятни за пациентите, а ще се правят под анестезия.

Завеждащият центъра призова общопрактикуващите лекари да пращат в болницата пациенти с направление за хоспитализация, като по този начин ще им гарантират ефективно лечение.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама