Гербер сравни Йордан Бакалов с Алан Тюринг, той напуска поста (обновена)

15:09, 01 окт 15 / Политика 25 450 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Дебатите в Народното събрание продължават да добиват все по-комични очертания. Бисерът на деня дойде от Методи Андреев (ГЕРБ), който в опита си да защити прокарана законова поправка в името на Йордан Бакалов, го сравни с брилянтния британски математик, разбил шифъра на “Енигма” - Алан Тюринг.

Спорът се водеше около това дали цивилен може да застане начело на военното разузнаване. И по-конкретно дали Йордан Бакалов, който е силно неодобряван от всички партии, освен Реформаторския блок, е годен да заеме поста. Избраници посочиха, че работата на "Военна информация" е силно спефицична и заемането на шефското кресло от цивилен силно ще затрудни работата й.

Спорът все пак бе спечелен от групата депутати, сред които и повечето гербери, които определиха това като недопустимо. Така военен разведчик №1 ще трябва да е военнослужещ, а Бакалов да напусне поста, потвърди зам.-председателят на БСП Атанас Мерджанов.

Андреев, който сам призна, че е приятел с Бакалов, се опита да обясни как няма значение дали на поста застава цивилен или военен с опит. И припомни как цивилният Тюринг е разбил “Енигма”, преобръщайки хода на войната.

Опитът на депутата от БСП Кирил Добрев да попита защо Блока и Методи Андреев предлагат тази поправка, срещна странен отговор от Андреев: “Не мен ме хванаха с един куфар пари на границата преди време”.

Бакалов, който е бивш седесар, и в момента заема поста в служба “Военна информация”, въпреки че част от партиите в управляващото мнозинство силно се възпротивиха на това лично решение на министър Николай Ненчев. За да получи той креслото, бе уволнен Веселин Иванов, който застана зад военните разведки и отказа да ги изобличи и така да застраши живота им, каквото бе желанието на Ненчев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама