Питат Рашидов за директорски конкурси в няколко културни институции

13:31, 01 окт 15 / Политика 25 372 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"На какво основание е анулиран конкурсът за директор на Националния литературен музей, който е вече пета година с временно изпълняващ длъжността „директор”? Припомням Ви, че служебното правителство насрочи пред октомври м.г. конкурс, който така и не бе проведен при настоящото правителство". На този въпрос ще трябва да отговори министърът на културата, запитан от народния представител от Реформаторския блок Иван Иванов, съобщава akademika.bg.

Вежди Рашидов ще трябва да отговаря за директорските конкурси в още няколко културни институции. Отговорът на въпроса, внесен в Народното събрание от зам.-председателя на институцията, се очаква в най-кратки срокове.

Ето и пълния текст на въпроса, без редакторска намеса.

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР,

На 22 юни 2015 г. отправих към Вас въпрос относно политиката на Министерство на културата за въвеждане на конкурсно начало при управлението на национални културни институции – второстепенни разпоредители при Министерството на културата.

Конкретно въпросът ми засегна четири културни институции – Националния исторически музей, Националния филмов център, Националния институт за недвижимо културно наследство и Националния литературен музей. Поставих също въпроса каква е причината в Министерството на културата да работят на ръководни позиции хора, навършили пенсионна възраст, някои от които бивши агенти на ДС.

В предоставения от Вас отговор на 1.06.2015 г. Вие съобщавате, че „професор Божидар Димитров е избран с конкурс на по-ранен етап”, че предстои обявяването на конкурси за директори на Националния филмов център и на Националния институт за недвижимо културно наследство, а за избор на директор на Националния литературен музей процедурата все още не е приключила.

На въпроса ми каква е причината в Министерството на културата да работят на ръководни длъжности служители в пенсионна възраст, някои от които бивши агенти на ДС, Вие не давате отговор, а само съобщавате, че пенсионерите са 12 души, а за броя на тези, които са били и агенти на ДС, препращате към сайта на Комисията по досиетата (Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към ДС и разузнавателните служби на БНА).

Това налага с днешна дата, три месеца след предходното ми питане, да отправя отново към Вас въпросите си, като Ви моля за конкретни отговори:

1.На коя дата е бил последният конкурс за директор на Националния исторически музей, на който се е явил старши научен сътрудник втора степен Божидар Димитров? На какво основание и в продължение на какъв период той заема длъжността без конкурс?

2.Кога ще бъдат обявени конкурси за директори на Националния филмов център и на Националния институт за недвижимо културно наследство, които са с временни ръководства повече от 3 години? Защо процедурите все още не са стартирали?

3.На какво основание е анулиран конкурсът за директор на Националния литературен музей, който е вече пета година с временно изпълняващ длъжността „директор”? Припомням Ви, че служебното правителство насрочи пред октомври м.г. конкурс, който така и не бе проведен при настоящото правителство. С това Министерството на културата наруши Наредба № Н-4 от 14 юни 2007 г. за провеждането на конкурсите за директори на държавните културни институти (чл. 6, ал. 1, според който след изтичане на едномесечния срок за подаване на документите на кандидатите, министърът на културата насрочва дата за провеждане на конкурс).

Държа да отбележа още, че с непровеждането на конкурси за директори на изброените културни институции, ръководеното от Вас министерство нарушава два закона и една наредба (Закона за културното наследство – чл. 28, ал. 5 и ал. 6, Закона за закрила и развитие на културата – чл. 5, ал. 4, и  Наредба № Н-4 от 14.06.2007 г. – чл. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама