Разузнавателната агенция вече е на пряко подчинение на Министерски съвет

12:24, 01 окт 15 / Политика 25 250 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Преименуваната Национална разузнавателна служба в Държавна агенция „Разузнаване“ ще бъде на пряко подчинение на Министерски съвет. Промяната бе приета при разглеждането от депутатите на второ четене на Закона за Държавна агенция „Разузнаване“. Той е внесени от бившия вътрешен министър Цветан Цветанов (ГЕРБ).

Чрез закона се регламентира цялостната разузнавателна дейност в България, с изключение на военното разузнаване, което правителството предлага да бъде регламентирано със Закона за военното разузнаване, внесен отново от Цветанов.

Институционалното място на Държавна агенция "Разузнаване" ще бъде в системата на изпълнителната власт чрез нейното непосредствено подчиняване на Министерския съвет.

Агенцията ще се ръководи от председател, който ще се назначава с указ на президента, по предложение на управляващия кабинет, за срок от 5 години.

Създава се и ново звено в агенцията – инспекторат. Той ще се занимава с проучването на предложения, сигнали, жалби и молби, подадени до председателя и ще изготвя отговори по тях. Инспекторът ще бъде на пряко подчинение на председателя на агенцията, който ще му диктува „какво може и какво не може“ да проверява.

Разузнавателната агенция ще изготви списък с категории информация, класифицирана като служебна тайна и определена от председателя на ведомството. Агенцията няма да предоставя по Закона за достъп до обществена информация личните данни на служителите си или на лица, които ѝ сътрудничат.

Служителите пък ще бъдат разпределени в няколко категории. В първата влизат разузнавачите – главни, старши и младши. Сътрудниците пък ще се делят на изпълнителен персонал и на такива без контролни функции.

Вносителите отчитат, че приемането на закона ще бъде в пълно съответствие с практиката на страните-членки на ЕС, на НАТО, както и за цялостното ясно регламентиране на дейностите и компетенциите на държавните органи в сферата на националната сигурност.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама