Община Лясковец получава финансиране по проект „Да сбъдваме заедно мечтите си”

08:43, 01 окт 15 25 385 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Община Лясковец подписа договор за финансиране на проект „Да сбъдваме заедно мечтите си”, финансиран от Център за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства, по приоритет Осигуряване на равен достъп до качествено образование на децата и учениците от етническите малцинства, съобщиха от кметската администрация. Проектът ще се реализира в партньорство с ОУ „П. Р. Славейков” село Джулюница за период от 9 месеца, като общата стойност на финансирането е 14 431.97 лева.

Основната цел на проекта е осигуряване на равен достъп до качествено образование на децата от етническите малцинства, чрез въвеждане на иновативни форми за засилване на интереса и мотивацията у ромските ученици към продължаване на образованието, приобщаване на родителите към дейностите по кариерно ориентиране на ученици, застрашени от отпадане, посещение и запознаване със спецификата на училища от региона с прием след 7 и 8 клас. 

Новото в проекта е включване на обучение по социално предприемачество - усвояване на лидерски умения, вземане на решения, поемане на отговорност, насърчаване на инициативността и творческото начало, работа в екип, изграждане на умения за организиране на доброволчески и благотворителни инициативи.

При разработване на проекта община Лясковец залага на организиране на интересни събития, чрез които да се насърчи участието на децата и родителите, като пролетни академии за ученици и родители, „Училище за лидери и предприемачи”, където в нетрадиционна и творческа атмосфера ще се работи с учениците от двата етноса. 

Преки участници в проекта са 65 ученици от джулюнското училище и 20 родители, като децата са разделени на 5 групи и за първи път се включват и ученици, които са в самостоятелна форма на обучение.

Групите ще работят за развитие на речеви и комуникативни умения, професионално ориентиране и предприемачество, лидерство и благотворителност. Очаквани резултати от реализацията на проекта са да бъде намален броя на децата, застрашени от отпадане от училище, да се повишат възможностите за продължаване на образованието на възрастни лица, както и да се повишат познанията и личностното развитие на учениците.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама