Ген. Михо Михов: Неприемливо е небето ни да се охранява от чужди военновъздушни сили

08:21, 01 окт 15 / Политика 25 444 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Неприемливо е чужди военновъздушни сили да охраняват небето ни. Това каза в студиото на Нова телевизия шефът на парламентарната комисия по отбрана ген. Михо Михов.

Коментарът му е по повод предложените от Министерството на отбраната промени в закона, които ще позволят осъществяването на функцията „еърполисинг”. Вчера зам. – министърът на отбраната Димитър Кюмюрджиев обяви, че промените са необходими заради укрепването на сигурността на Югоизточния фланг на НАТО.

Макар и в суров вид законопроектът предвижда въздушното ни пространство да се охранява съвместно със съюзни сили, което според ген. Михов е притеснително.

„За мен като бивш пилот и командващ командир е неприемливо, защото нашата 100-годишна авиация може и трябва самостоятелно да осигури охраната на родното небе. 16-18 изтребителя могат да решат този проблем, но противовъздушната отбрана включва и зенитно ракетни войски”, каза ген. Михов.

Той допълни, че страната ни трябва да положи максимални усилия, за да осигури охраната на българското небе с наши изстребители.

Ген. Михов коментира и темата за ремонта на самолетите МИГ 29, като обясни, че не е разговарял с Русия.

„Никой не е против да усилим източния фланг на НАТО. Нека проверките на прокуратурата продължат дали има заинтересовани лица от ремонтите на МИГ-овете ни. Нека преговорите ни с Полша да са успешни. Но българското правителство трябва да признае ремонта, за да са спокойни пилотите ни, другото са интриги”, обясни ген. Михов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама