Туристическите експерти продължават да правят мрачни прогнози

13:41, 29 авг 15 25 421 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Тази година ще бъде най-трудната за българския туризъм, заяви Стоян Маринов, декан на Факултета по управление в Икономическия университет във Варна, цитиран от БНР. 

Според Маринов, само за юли спадът на туристите е с 24 % за Северното Черноморие и 36 %за Южното и тази година ще бъде по-слаба и от 2009. 

„Ако говорим за 4-5 % спад на туристите в края на сезона, при всички случаи ще имаме над 200 000 евро загуба на приходи, защото този малък спад на туристи сигурно ще го постигнем пак с многото специални оферти и ценови намаления, които нашите хотели предложиха особено за руския и украинския пазар, пък и този в  Западна Европа, за да компенсират слабото търсене“, каза Маринов. 

Междувременно, „Дневник“ цитира данни на регионалните здравни инспекции във Варна и Бургас, които показват, че водата на три четвърти от обособените места за къпане по крайбрежието, е „отлична“. 

От всички 90 зони, които подлежат на изследване и регулация, в началото на този летен сезон 65 попадат в категорията "отлични", 17 са "добри", 5 са "задоволителни" и 3 са в лошо състояние.  

Трите плажа в лошо състояние са „Офицерският“ във Варна, който миналото лято бе затварян на два пъти заради замърсена вода. Другите два са плажът до пречиствателната станция на Златни пясъци и Попския плаж на Царево.

Изданието пояснява, че по правило проби от всички 90 зони се взимат два пъти месечно и извънредно, когато има сигнали или съмнения за замърсяване. Здравните инспектори следят за два основни вида бактерии – ентерококи и ешерихия коли. Ако в един кубичен сантиметър вода има до 100 единици за ентерококи и 250 за ешерихия коли. За добра се счита водата, ако концентрацията на двата вида бактерии е до 200/500 единици, съответно, а за лоша над 200/500. 

За сравнение, в първата проба по сигнал за замърсяване в Лозенец от 14 август количеството ентерококи е надвишено три пъти и половина - 696 на куб. см вода, а на бактериите ешерихия коли - 70 пъти с над 34.6 хиляди единици.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама