Даниел Митов: Трафикът на хора замести бизнеса с наркотиците

10:03, 29 авг 15 25 533 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Бизнесът с трафика на хора е заместил бизнеса с наркотиците. Става въпрос за живота и съдбите на хиляди хора и въпреки това, то се случва постоянно. Ние постоянно попадаме на такива случаи с трафик на бежанци.На европейско ниво трябва да се затегнат мерките”. Това каза в ефира на Нова телевизия външният министър Даниел Митов.

Външният министър обясни, че не е ясна самоличността на тримата българи, замесени в престъпна група за трафик на хора. Той посочи още, че автобусът-ковчег в който бяха намери над 70 трупа на бежанци, не е минал през България.  Митов обясни, че  трафикантските мрежи са се превърнали в доходен бизнес, който залага на карта живота и съдбата на хиляди хора.

 „Това са мрежи, съществуващи в рамките на целия Европейски съюз и националността няма никакво значение, защото хора, участващи в подобни престъпления, съществуват във всяка една страна. Това е логистика от транспорт, настаняване, храна и т.н. За всеки един елемент от тази логистика си има хора. За този проблем вече сме говорили в европейския съвет, но сега е настъпило време, в което няма какво повече да се направи, освен да се затегнат мерките и наказания срещу такива престъпни групи”, посочи Митов.

По думите му, на територията на страната ни отдавна се работи по справянето с този проблем, но до този момент българското законодателство е било много меко към това престъпление. Митов посочи, че в момента  глобата за такова престъпление е между 1000 и 8000, което по-думите му е „смешно”.

„За това са внесени промени в НК, които вече са преминали на първо четене, които ще предвиждат много по-тежки наказания. Той вече ще предвижда много по-тежки наказания – до 3 години затвор. При участие на длъжностни лица се предвижда и конфискация на имуществото”, обясни още той.   

Митов допълни, че въпросът с бежанските потоци в Европа е нещо, на което не се обръща внимание, а то се слуява от години..

„Искаме да е ясно какви са условията да можем да ги връщаме. Европа има задължения към тези хора, но има голям брой икономически емигранти. Те са съвсем друга категория от Европа. Обща стратегия е нужна, за да има контрол над това.. Всичко, което се случва в момента не е ново. То е старо. Държавите, които искат да влязат в ЕС, също трябва да им се обяснява за мерките за сигурност с бежаните. Особено държавите, които са външна граница на ЕС”, каза той.

Митов подчерта, че покрай бежанците, които бягат от размириците и войната в Европа влизат и такива, които са с други  намерения.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама