Попският плаж на Царево – в тройката на лошите

10:02, 29 авг 15 25 410 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Попският плаж на Царево е сред трите, чието състояние е оценено като лошо през тази година. Други два са Офицерският плаж във Варна и този до пречиствателната станция на Златни пясъци. Това казва главният здравен инспектор на държавата д-р Ангел Кунчев пред сайта "Дневник". Лошата оценка означава, че при тях многократно е отчетено надхвърляне на допустимите стойности.

Зоните за къпане по Черноморието се поделят в четири категории според критериите за чистота на водата на регионалните здравни инспекции – отлични, добри, задоволителни и лоши. От всички 90 зони, които подлежат на изследване и регулация, в началото на този летен сезон 65 попадат в категорията "отлични", 17 са "добри", 5 са "задоволителни" и 3 са в лошо състояние.

Микробиологичните анализи на водата на всички 90 зони се правят два пъти месечно по график и успоредно с това – извънредно, когато имат сигнали и съмнения за замърсяване. Следи се за два вида бактерии (колонообразуващи единици) - ентерококи и ешерихия коли. Прагът за отлична оценка е до 100 единици на кубичен сантиметър вода за ентерококи, а за ешерихия коли - 250, за добра - до 200/500. Горният праг, над който вече се попада в категорията "лошо състояние" е над 200 от първите и 500 от вторите.

За сравнение, в първата проба по сигнал за замърсяване в Лозенец от 14 август количеството ентерококи е надвишено три пъти и половина - 696 на куб. см вода, а на бактериите ешерихия коли - 70 пъти с над 34.6 хиляди единици.

"Хората приемат тези показатели малко директно. Мислят, че щом сме открили такива показатели, това значи, че влезеш ли във водата, ще се заразиш. Но това не е така - значи, че има риск, но не и че е задължително да се заразиш", категоричен е Кунчев.

По правило, когато инспекторите на РЗИ установят превишаване на границата на замърсяване, в рамките на няколко дни взимат нова проба, и ако отново се потвърди стойността, се издава забрана за къпане. По същия начин - за да падне забраната са необходими две последователни проби в норма. В случая, заради извънредно високото ниво на бактерии във водата, здравната инспекция е издала незабавна забрана, поясни д-р Кунчев.

В началото на сезона централният плаж на Лозенец е категоризиран като "добър", но е възможно продължителният проблем да понижи оценката му за догодина. Тя се пресмята по всички проби, взети през годината, като ако повече от 5 % или от 10 % от тях не са в нормата се преминава съответно в "добра" и в "задоволителна" категория.

"Трябва да се знае, че морската вода не е добра среда за развитие на бактериите – в нея те много бързо умират, а и разреждането е много голямо", успокоява инспекторът. По думите му, за да се заразиш директно от морската вода, трябва да погълнеш големи количества, при това със силна концентрация на микроорганизми. Така че е важно да се спазват забраните, защото в тези случаи рискът от заразяване наистина е по-голям, но ако стойностите са в норма, макар и по-високи от обичайното, това не трябва да притеснява летуващите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама