Tракийска могила край Маноле става музей на открито

09:20, 29 авг 15 / Култура 25 962 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Музеят на открито Малтепе край село Маноле в пловдивската община "Марица" ще бъде изграден с европейско финансиране. Договорът за това беше подписан в Министерството на културата вчера, съобщи Радио "Пловдив".

Малтепе е най-голямата надгробна могила на територията на България, тя е и част от голям тракийски могилен некропол, свързан с историята на античния Филипопол в периода I в. пр. Хр. - III в. сл. Хр.„

Отпуснатото финансиране е за близо 805 000 евро, а продължителността за изпълнение на проекта е 18 месеца. Проектът се изпълнява в партньорство с областната администрация на Пловдив и Регионалния археологически музей.

Могилата Малтепе е разположена на 171 м надморска височина. Диаметърът й е 90 м, височината - 22 м. Върху по-голяма част от могилния насип през 2003 г. са извършени геофизични проучвания от Регионалния археологически музей - Пловдив, и специалисти на Националния археологически институт при БАН. 

Установено е наличието на различни типове гробни съоръжения. Могилата е комплекс от централна гробница и вторични гробни съоръжения, свързани най-вероятно с тракийския владетел Реметалк II, съюзник на римските императори, и членове на неговата фамилия. 

Музеят на открито ще представи пред българските и чуждестранните туристи реконструкция на древните религиозни вярвания и погребалните практики на тракийските владетели, управлявали царството на одрисите и Филипопол в периода I в. пр.Хр. - III в. сл.Хр.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама