Бум на сватбите през август в Шумен

07:17, 29 авг 15 25 499 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Август е най-сватбарският месец в Шумен, сочат данните от статистиката на общинското предприятие „Обреден дом”. От началото на месеца служителките на радостните ритуали са оженили 26 двойки и това са само младоженците, подписали в залата в Младежкия дом в града.

Сигурно поне още толкова нови семейства са се бракосъчетали на Паметника „Създатели на българската държава” и на „гишето” в Общината.

„Причината за августовския пик е, че хората, работещи в чужбина се завръщат у дома, младите бързат да се женят и пак заминават”, обясни Лилия Попова от Обредния дом.

По думите й, бумът на сватбите тази година ще продължи и в началото на септември, тъй като за първата събота на месеца – 5 септември вече са се записали да сключат брак 7 двойки.

„Няма норматив за броя на ритуалите за деня, първата церемония е в 10.30 часа, последната засега в 16.30 часа, ако и други си изберат тази дата – и тях ще оженя”, шегува се дамата, която от 34 години бракосъчетава шуменци.

Тя разказва, че все по често се случва на пътеката пред нея да застават децата на двойки, които е оженила в началото на професионалния си път през 1981 г.

 „Когато позная родителите, винаги ги поздравявам, че са запазили семейството си здраво”, разказва Лилия. Тя споделя, че се опитва да избяга от образа на чиновничка и винаги влага емоция в работата си.

Освен датите през летните месеци, оказва се, че шуменци предпочитат съботните дни за сватбените си ритуали. За гостите от страната е по-лесно да дойдат в почивния ден, а и е по-удобно, когато трябва да се ходи и да се взема булка от друг град.

През този месец в шуменския Обреден дом имало доста сватби и в делничните дни, миналата събота пък са си казали „Да” цели шест нови семейства.

Таксата за церемонията в празничните дни е 88.40 лв., а в работните - цената на услугата е 28 лв. От ритуалната зала на „Обреден дом”- Шумен от създаването му преди 35 години досега, са излезли над 20 хиляди новобрачни двойки, сочи справка от сайта на дружеството.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама