За първи път избраха жена за премиер на Гърция

22:25, 27 авг 15 / Свят 25 288 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Василики Тану-Христофилу от Върховния съд положи клетва тази вечер за служебен премиер на Гърция.

Макар и за по-малко от месец, тя ще бъде първата жена в историята на страната, заела този пост. 

Тану-Христофилу е известна като заклет противник на прилаганите от гръцките управници строги икономии. Тя се изказваше остро срещу намаляването на заплатите на съдиите.

Номинирането на Василики Тану-Христофилу сложи края на продължилите цяла седмица преговори за евентуално ново правителство. Те започнаха след оставката на премиера Алексис Ципрас. Неговата партия - управляващата крайно лява формация СИРИЗА, загуби мнозинството си и не успя да състави нов кабинет. Провалиха се опитите и на опозиционната Нова демокрация да направи правителство на малцинството. Днес мандата върна Панайотис Лафазанис - лидер на крайно лявото Народно единство, съставено от новоизпечени отцепници от СИРИЗА.

Предсрочните парламентарни избори ще се състоят на 20 септември. Консерваторите от Нова демокрация настояваха, че Гърция в момента най-малко има нужда от нов вот.

Очаква се на изборите СИРИЗА отново да вземе най-много гласове, както стана през януари. Партията обаче няма да има голямо мнозинство и Ципрас ще трябва да прави коалиция.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама