Над 500 души подкрепиха инициативата за електронното гласуване

18:21, 27 авг 15 / Политика 25 350 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Гражданската инициатива за въвеждане на дистанционно гласуване по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите вече е събрала над 500 подписа за своето учредяване в Централната избирателна комисия (ЦИК). Това съобщи за София Topnovini.bg координаторът на проекта Антони Де ла Реа.

Идеята на инициативата е да бъде официално регистрирана от ЦИК. По този начин ще може законно да агитира по време на предизборната кампания за подкрепа на електронното гласуване. Необходими са им 2500 подписа на граждани, за бъдат въведени в системата на ЦИК преди местните избори на 25 октомври като инициативен комитет. Те трябва да бъдат внесени до 14 септември.

Инициаторите се застъпват за електронното гласуване, защото според тях по този начин ще се улеснят българите, живеещи зад граница, да упражнят правото си на вот. Ще бъдат спестени държавни средства за откриване на избирателни секции, бюлетини и заплати. Ще бъде намален броят на невалидните гласове и ще се премахне възможността за манипулации. Според организаторите чрез дистанционното гласуване ще повиши и избирателната активност.

Днес работят пет пункта, където се събират подписи от граждани. Те се намират на метростанции „Сердика“ и „Софийски университет“, бул. „Витоша“, „Попа“ и при езерото „Ариана“. Работното им време започва след 18.00 часа.

„Вчера на бул. „Витоша“ започнахме събирането на подписите след 15:30 часа. Към 17.00 вече се беше образувала опашка от граждани, които искаха да ни помогнат в битката ни за електронното гласуване“, казва Искрен Кръстев и допълни, че са събрали между 400 и 500 подписа само през вчерашния ден.

Съвсем скоро ще бъдат създадени пунктове и в други градове от страната. Антони Де ла Реа съобщи, че кампанията е насочена главно към чужбина. В страните от Западна Европа и Северна Америка българските граждани ще имат възможност да се подпишат под учредяването на инициативния комитет.

Политическа партия „ДЕОС“ също подкрепя създаването на комитета.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама