20% спад на руските туристи по Черноморието отчете министър Ангелкова

15:07, 27 авг 15 25 384 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Очакванията за труден активен летен сезон са се оправдали, като най-сериозен е спадът на руските летовници – 20%. Това заяви във Варна министърът на туризма Николина Ангелкова след среща с представители на бранша. Тя обясни, че като цяло е по-малък спадът на туристите, избрали не само разходка до България, но и почивка в някои от родните ни курорти. Това е положителна тенденция, но все още не може да се говори за сериозен напредък.

В началото на септември предстои обсъждането на Концепцията за управление на плажовете, която цели вземане на предварителни мерки за по-успешното протичане на туристически сезон догодина. Тя включва възможността за намаляване цените на шезлонгите или дори за безплатни такива през следващото лято. Обмисля се и завишаване на глобите за нарушения от страна на концесионерите на плажове, както и даване на концесия на скали, буни и други места, намиращи се в непосредствена близост до морето.

От следващата седмица започва работа и Съвет към Министерството на туризма по управление на кадрите с участието на вицепремиера и социален министър Ивайло Калфин. Ще се работи по корекции в учебните програми на подготвящите се за работа в туризма, чиято основна задача ще е спирането на потока от младежи, предпочитащи да работят в чужбина, след като завършат образованието си у нас.

Все още е рано да се говори с цифри и да се дава окончателна оценка на летния сезон, но като цяло тепърва предстои много и усилена работа, подчерта Ангелкова. Тя уточни, че приоритет за ресорното министерство остават българските туристи, летовниците от съседните ни държави, от цяла Европа, както и от Русия.

"В подготовката за сезон 2016 се засилва драстично онлайн рекламата. Предвидени са над 100 журналистически турове, реклами в големите онлайн платформи като фейсбук и гугъл”, заяви още министърът на туризма. Вече има сериозна тенденция за подобряване на сътрудничеството с Русия, като това в момента се случва основно чрез работа с дипломатическите служби.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама