Децата стават код „червено“ за спешната помощ

10:39, 27 авг 15 25 468 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Децата са с предимство, те винаги ще са с код „червен” за линейките”, заяви в сутрешния блок на Нова телевизия зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков по повод публикуваната за обществено обсъждане на нов стандарт за спешната помощ, подготвен от здравното ведомство.

Според проекта линейките ще идват за 8 минути при пациенти с опасност за живота. Те ще са с код „червено“. Жълтият код ще е за болни в нестабилно състояние и за тях времето за пристигане на спешните медици ще е до 20 минути. Аванс от два часа за линейките ще има при пациенти, които се определят като спешни, но са стабилни – за тях кодът е „зелен“.

Шарков уточни, че това не означава, че възрастните пациенти ще бъдат дискриминирани. „Родителят може да преувеличава симптомите, но ние винаги сме длъжни да реагираме бързо“, посочи то и допълни, че с предимство са и хората със симптоми на инфаркт, инсулт, както и пациентите с тежки травми.

По думите му новият регламент ще влезе в сила най-късно от следващия месец.

Зам.-министърът не отрече, че винаги може да възникнат непредвидени обстоятелства, които да възпрепятстват пристигането на линейката за 8 минути. Той даде пример със САЩ, където в 75-80% от случаите тя пристига за това време. Целта на българската Спешна помощ ще бъде да се постигнат 100%.

Линейки щели бъдат пренасочвани в движение, ако са тръгнали за пациент с код „зелено“, но се появи червен код в района.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама