Предстои изготвяне на технически паспорти на блоковете в Добрич от програмата за саниране

10:27, 27 авг 15 25 495 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
След избор на изпълнители ще започне конструктивно и енергийно обследване на сградите в Добрич, които са включени в Национална програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, съобщиха от общинската администрация.

Според кмета на Добрич Детелина Николова, след разяснителната кампания по програмата хората в Добрич като че ли по-бавно се организираха и започнаха общите събрания. Това, според нея, се отрази на дейностите по избора на фирми за енергийно обследване. „Трудно осъзнаваме, че трябва самите ние да сме по-активни“, коментира за Добрич Topnovini.bg Детелина Николова.

228 са сградите на територията на Общината, които отговарят на условията за включване в националната програма. В 47 от тях са регистрирани сдружения на собствениците, което е малко над  21% от общия брой на сградите. От регистрираните 47 сдружения 35 са продължили участието си в програмата, оформяйки необходимите документи.

Постъпилите и одобрени до момента Заявления за интерес и финансова помощ са 35. Толкова е и броят на договорите, които Община Добрич е сключила със сдруженията на собствениците. Съгласно тези договори, сдружението упълномощава общината да го представлява при реализацията на самата програма. На база на този договор общината сключва Договор за целево финансиране, който е тристранен и се сключва между Българска банка за развитие, Областна администрация и Община Добрич. Всички документи - от тези, необходими за кандидатстване, до образците на договори, които се подписват, са поместени на интернет страницата на общината в рубриката „Актуална тема”и са общодостъпни.

За сградите, за които общината е сключила тристранен договор за финансиране, предстои да бъде извършено конструктивно и енергийно обследване. Това ще стане възможно, след като приключат процедурите по обществените поръчки за избор на изпълнители и бъдат сключени съответните договори. Съгласно клаузите по сключените договори, тогава ще бъдат изготвени графици за осигуряване на достъп до всеки самостоятелен обект. Графиците ще бъдат изготвяни съвместно с представляващите съответното сдружение на собствениците.

Като резултат от конструктивното обследване на всяка от сградите ще бъде изготвен технически паспорт.

Обследването за енергийна ефективност ще завърши с предписание за мерките за енергийна ефективност, които задължително трябва да се реализират за да се постигне клас за енергопотребление „С”. Тези мерки ще бъдат като основа за изготвянето в последствие на технически/работен проект за всяка от сградите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама