Канят премиера за откриването на уникален археологически парк в Сандански

10:07, 27 авг 15 25 390 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Премиерът Бойко Борисов е получил покана да открие нов уникален археологически парк в Сандански. Точната дата на събитието още не е уточнена, съобщиха от общината.

От там допълниха, че се надяват обектът да се превърне в туристическа дестинация. Той обхваща 3 паметника на културата с национално значение - "Епископска базилика", "Раннохристиянски комплекс" и "Базилика на епископ Йоан". Това са част от обектите, с които е бил известен античният град, който се е намирал под Сандански.

Според директора на Археологичния музей в курортния град Владимир Петков откритията представляват интерес и за експертите, не само за туристите. При археологически проучвания в района е открита част от ръка на мраморна статуя, за която се предполага, че е била висока поне 3 метра.

Археолозите са сглобили и мраморна плоча, дълга 55 сантиметра. На нея е изобразен Христовия монограм, по-известен като "печат на Бога" или хризма. Частите й са събирани 25 години в района на Епископската базилика, в която има аязмо със свещена вода.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама