Даниел Митов: Икономическите имигранти трябва да бъдат връщани

08:35, 27 авг 15 25 381 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Трябва да се направи ясно разграничение между бежанците и икономическите имигранти, като вторите трябва да бъдат връщани в страните си, каза външният министър Даниел Митов в сутрешния блок на БНТ.

Това трябва да е обща европейска политика, смята той.

"В момента се борим с последствията, а не причините за бежанския поток - конфликта в Сирия и Ислямска държава. Прекалено дълго време мерките за борба с Ислямска държава не дават ефект. ИДИЛ се разраства, създава държавна архитектура", каза още Митов.

Той сподели, че българските граници са добре охранявани и държавата ни изпълнява отговорно задълженията си като външна граница на Европейския съюз.

България трябва по всички начини да се стреми да помага на Македония по отношение на бежанците, каза още Митов.

Относно предстоящите местни избори Митов призова политическите партии, които участват в изборния процес, да попълнят своите квоти в секционните избирателни комисии в чужбина, доколкото е възможно.

 „Това ще намали тежестта върху администрацията до някаква степен и е безкрайно необходимо. Отпадна ограничението референдуми да се провеждат само на територията на България. Секциите, които трябва да се отворят са голям брой. Опасяваме се обаче, че в някои държави няма да има особен интерес”, обясни Митов.

Той уточни, че външното министерство работи с Централната избирателна комисия (ЦИК) по решаването на този проблем, за да се види дали е възможно да се направи така, че секциите в чужбина да съответстват на интереса на хората.

„Имаме проблем с попълването на самите секционни избирателни комисии. На последните парламентарни избори ни се наложи да помолим хората от държавната администрация да се включат в организацията и да попълнят секционните избирателни комисии”, допълни Митов.

Електронното гласуване е нещо, което е съвсем нормална част от бъдещето на изборния процес, каза още външният министър.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама