По 18 сигнала на „зелен” телефон са работили старозагорски екоинспектори

08:20, 27 авг 15 25 363 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
През юли на „зелен“ телефон на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Стара Загора са подадени 18 сигнала. Това е най- големия брой сигнали, регистрирани за един месец от началото на годината, съобщиха от екоинспекцията.

Експертите на РИОСВ Стара Загора са извършили през юли 176 контролни проверки на 154 обекта и дейности в Старозагорска, Сливенска и Ямболска области. Планираните контролни проверки са 131, а 45 са извънредни.  За установени нарушения на екологичното законодателство са съставени 3 акта и издадени 65 предписания.

На 30 юли по „зелен” сигнал за замърсяване на атмосферния въздух с емисии на интензивно миришещи вещества от дейността на централи в комплекса „Марица-изток”  са издадени три предписания на „Брикел“ ЕАД, ТЕЦ „КонтурГлобал Марица-изток 3“ и ТЕЦ „AES Гълъбово“  за предприемане на мерки с цел намаляване на емисиите.

Три от „зелените” сигнали са изпратени по компетентност до кмет на община и ВиК – дружествата в град Стара Загора и Ямбол.

Четири от сигналите са за бедстващи малки или възрастни екземпляри птици от видовете бял щъркел и домашна кукумявка, които са настанени за лечение в „Спасителен център за диви животни” в Стара Загора.

През юли са издадени 5 наказателни постановления в размер на 31 000 лв. Три от наложените имуществените санкции са за установени нарушения на Закона за водите. За превишения на индивидуалните емисионни ограничения, с 2000 лв. е санкционирано „Мини Марица-изток“ за рудник „Трояново -3“. Също за превишения на емисионните ограничения за заустваните отпадъчни води с по 1000 лв. са глобени консервна фабрика „Диони“ в град Стара Загора и „ВиК Сливен“. За неизпълнение на предписание с 2000 лв. е санкционирано дружество „Камида ойл“ в град Ямбол, а 25 000 лв. е имуществената санкция наложена на ТЕЦ „Брикел“ за неизпълнение на условия в комплексното им разрешително.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама