Комисията за конкуренция ще глобява, ако открие картел при горивата

08:05, 27 авг 15 25 604 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
При установяване на картел на пазара на горива, Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) ще използва закона, за да наложи санкции на фирмите, предлагащи услугата, каза говорителят на КЗК Марио Гаврилов в сутрешния блок на БНТ.

Той сподели, че Комисията ще изготви максимално бързо анализът за проверката за картел, която поиска министър-председателят Бойко Борисов, но все още се събира информацията от „големите играчи на пазара”.

Финалният анализ обаче ще бъде направен единствено от информацията, която се получава от компаниите за горива. За да няма едностранчив анализ, трябва да се промени Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, за да може КЗК да получава данъчна информация от необходимите институции.

В предоставения междинен доклад до Министерския съвет Комисията е уточнила, че е получила информация единствено от агенция по приходите (НАП) и митниците.

 „Намираме се в междинен етап преди да кажем има ли картел или не”, каза Гаврилов и уточни, че близките цени на горива не са показател за това.

Досега са анализирани последните данни от Енергийния портал на Европейската комисия, за да се установи, че цените в Европа са по-високи от тези в България, но изведнъж започват рязко да намаляват, а тези в страната ни си остават едни и същи в продължителен период. Това е довело до изравняване в един момент на европейските цени с българските, което е странно според говорителят на КЗК.

При започване на картел трябва да бъде уведомена Европейската комисия (ЕК), отбеляза Гаврилов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама