Хотелиерите в Лозенец си учредяват асоциация

07:30, 27 авг 15 25 364 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Асоциация на хотелиерите ще бъде учредена в Лозенец. Това става ясно от кратко съобщение, публикувано от местното кметство на страницата му във фейсбук.

Чрез публикуваната обява в социалната мрежа се посочва, че хотелиери организират среща на бранша, която ще се проведе в залата на кметството. Тя ще се състои на 1 септември, вторник, от 14,30 часа. Предвижда се на нея да се обсъдят актуални въпроси и да бъде учредена асоциацията.

От Topnovini.bg не успяхме да открием за подробности кметицата на курортното селце Мария Василева, но фразата „актуални въпроси“ в съобщението говори за какво точно ще иде реч. Очевидно срещата е инспирирана от проблема с мръсните води, които се изляха в морето край Лозенец. В резултат на това Министерството на здравеопазването забрани временно къпането на централния плаж в селото.

Проверка на регионалната екоинспекция в Бургас установи, че замърсяването е причинено от заустване на непречистени отпадъчни води от канализационната система през аварийния изпускател на входната шахта на Пречиствателната станция за отпадъчни води (ПСОВ) в курорта. Допуснатото заустване е нарушение на издаденото за обекта разрешително и заради това на кмета на община Царево ще се състави акт по Закона за водите.

Въпреки че измина вече седмица от случая, плажът на Лозенец все още е пуст заради карантината и мръсното море. Загубите са огромни не само за туристите, но и за всички, свързани с туристическия бизнес в Лозенец. Според местните скандалът с бактерията в морската вода ще продължи да оказва влияние върху туризма поне още 3-4 години напред. Толкова време е необходимо, за да се проектира и изгради разширение на местната пречиствателна станция.  

„Много резервации са отменени, много. Просто се обаждат и казват: „Няма да дойдем, пазим си здравето, връщаме капаро. Аз имам 25 човека персонал, който не мога ей така да го освободя, разходите си вървят”, обяснява хотелиерът Стефан Киров пред bTV.

Очевидно новата асоциация ще цели решаването на проблемите с отлива на туристи и ще настоява за възможно най-бързо решаване на ситуацията с отпадъчните води в Лозенец.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама