"Зелените": Незаконното строителство не се ограничава до ромските гета

17:32, 25 авг 15 / Политика 25 396 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Събарянето на незаконните ромски гета е безотговорно, некомпетентно и нецивилизовано управленско поведение извън европейските практики, изразява своята позиция политическата партия „Зелените“. Според тях проблемът с незаконното строителство е национален и не се ограничава до пределите на ромските гета.

От ПП „Зелените“ искат държавата да събори незаконните постройки на олигарси, политици, митничари, подобно на акциите в Стара Загора през юли 2014 г., с. Гърмен през юли 2015 г. и във Варна преди дни.

Мерките срещи ромските гета са само „замитане“ на проблема без траен резултат и обикновено се правят преди избори, коментират от партията.

Те апелират представителите на държавните и общинските органи, неправителствените организации и малцинствените групи да спазват цивилизовано и адекватно поведение.

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург през 2012 г. осъди България заради изселването на роми от квартал „Баталова воденица“ в София, защото установи нарушение във връзка с правото на дом и на зачитане на личния и семейния живот. Тогава съдът предписа на страната ни да измени Закона за общинската собственост, което и досега не е изпълнено, припомнят „Зелените“.

Относно акцията по разрушаването на ромските жилища в с. Гърмен тази година, ЕСПЧ препоръча да бъде прекратено подобно действие, докато не бъдат осигурени подходящи жилищни условия за хората, които останаха без домове.

От партията заявиха, че са твърдо против показните акции, които се извършват преди избори и служат за изостряне на етническото напрежение и манипулиране на вота. Те настояват за превантивен контрол за недопускане на незаконни строежи, както и за предприемане на действия от общините за подпомагане на законното строителство за хора от уязвими групи. Това означава да се предостави право на строеж в на определени места с достъп до електричество и вода, както и да се подпомогне изграждането и закупуването на социални жилища и да се използват необитавани такива.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама